23 Φεβ 2009

είναι πολλές οι λίβρες ;

χειμώνας έξω και ψόφος. ζέστη μέσα και ησυχία. καιρός για κρασί, χουζούρι και "φιλοσοφία". πιάνω λοιπόν το τελευταίο θέμα για να το πάω παραπέρα.
αυτός ο φόβος- δισταγμός, ο φόβος της αποτυχίας είπαμε!!! έχει και άλλες συνέπειες... όχι δεν θάχε!!! ξεκινά απ'το μυαλό και καταλήγει στο σώμα, στην ύλη. ναι όπως πάντα.
καθώς μένει ο τοξότης κοιτώντας το στόχο και διστάζοντας, οι μύες που συμμετέχουν σφίγγουν. αν το φορτίο ήταν στην πλάτη, τώρα ανεβαίνει στους ώμους ακόμη και στους βραχίονες και πλέον γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να πάρουν το τελευταίο χιλιοστό του clicker, αν υποθέσουμε πως εχει σωστή στάση και τον έχει τοποθετήσει σωστά. να έχει δηλαδή 1-2mm βέλους μόνο κάτω απ'αυτόν, ώστε με μια ελαφρότατη πίεση στη λαβή, click (ούφ) και να ελευθερωθεί, βέλος και τοξότης. χαρακτηριστικά θα δείς ενα τρέμμολο στο μακρύ αντίβαρο, στον πήχη του τόξου η ακόμη χειρότερα και σε όλο το τόξο!!!
μοιάζει το βέλος να είναι ατελείωτο, να μακραίνει.
αν αυτό επαναλαμβάνεται και καθώς εξωτερικά δεν φαίνεται κάτι χαρακτηριστικά λάθος, είναι θέμα χρόνου, ο τοξότης, ο προπονητής η και οι δυό, να σκεφτούν, "είναι πολλές οι λίβρες" δεν βγαίνω-εις, να τις λιγοστέψουμε...
Μέγα λάθος... το αντίθετο, ναι ξέρω φωνάζεις..., θα ήταν πιο αποτελεσματικό...με λίγες λίβρες στα χέρια, θα μένει ο ασθενής στατικός ακόμη πιο πολύ, μην αποφασίζοντας να δώσει τέλος. θα έλθει πάλι στην ίδια θέση, με το φορτίο στους ώμους, ο clicker θα είναι πάλι δύσκολος και ο τραυματισμός (υπερακάνθιος και άλλοι τένοντες, επικονδυλίτιδα, κλπ) είναι κοντά.
τα λέω αυτά εκ πείρας καθώς έχω δοκιμάσει και χρησιμοποιήσει λίβρες από 38 έως 52 και έχοντας σταθεροποιηθεί στο μέσον. 45-48 ανάλογα με την περίοδο. τίποτα καλό δεν είδα στο μικρό λιβραζ, μόνο βρωμιά και στραβωμάρα, που τρυπώνει μεσ'την τεχνική. οι προς το πολύ λίβρες έχουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα, κατά την γνώμη μου:
  • σε αναγκάζουν σε σωστή στάση, με σωστή ευθυγράμμιση του σκελετού, αλλιώς δεν ανοίγουν. δεν μιλώ για μερικές βολές που μπορεί να γίνουν όπως όπως.
  • σε οδηγούν να χρησιμοποιήσεις σωστά την πλάτη, για άνοιγμα και κράτημα του φορτίου, αλλιώς πάλι δεν ανοίγουν
  • έχεις την αίσθηση του εύκολου, καθώς έχουν εμπλακεί στα γεμάτα, οι μεγάλοι μύες της πλάτης και όχι οι ώμοι.
  • πας σε γρήγορη βολή, όχι βιαστική, μόνο γρήγορη. γιατί δεν μπορείς (και δεν πρέπει) να τις κρατάς επ'αόριστον, 3 sec maximum.
  • αυξημένη ταχύτητα βέλους και χαμηλώτερη τροχιά, εκεί που ο άνεμος είναι ηπιότερος.
  • και δώρο το πολύ καλύτερο ελευθέρωμα, καθώς μόλις χαλαρώσουν τα δάκτυλα, η χορδή τα παραμερίζει εύκολα (δεν υπάρχει περίπτωση για μάγκωμα) και εξασφαλίζει καθαρό δρόμο, με πολύ μικρότερη ταλάντωση.
μόνο μειονέκτημα: για κάποιο διάστημα, πρέπει το σκορ να πάει στη άκρη, μέχρι να δυναμώσει η πλάτη και να εγκασταθεί ένας καλός και αποτελεσματικός ρυθμός, ο οποίος και πρέπει πάση θυσία (αυτή αφορά το σκορ) να διατηρήται. σιγά σιγά θα έλθει και το σκορ. στον αέρα είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη του σωστού ρυθμού. πρέπει να γίνει η βολή πριν προλάβουν να σφίξουν οι μύες. ναι, αυτό είναι.
παω να γεμίσω.... στέγνωσε το στόμα μου.... νερό; οχι και νερό... νερό πίνουν τα μουλάρια....

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"παω να γεμίσω.... στέγνωσε το στόμα μου.... νερό; οχι και νερό... νερό πίνουν τα μουλάρια...."

Xaxaxa είσαι απίθανος!

Διαφονώ βέβαια με το άρθρο όχι ως προς τα οφέλη, αλλά ως προς το κίνδυνο τραυματισμού απο μη σωστή στάση.

Φαντάζομαι όταν μιλάς για 45+ λίβρες οτι έχει είδη πολύ καλό μυοσκελετικό σύστημα, πράγμα το οποίο είναι επικίνδυνο για άλλον ποιο γυμνασμένο.

Δεν έιναι λίγοι οι τοξότες που ξέρω με διαλυμένους ώμους και αγκώνες.

Θέλει λοιπόν πολύ προσοχή.

Κατα τα άλλα είμαι σύμφωνος ότι η αντίσταση η έξτρα χρειάζεται για όλους τους λόγους που είπες.

Καλές βολές φιλε!

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

αγαπητέ Alexious,

ποιό πολλους ώμους έχουν χαλάσει οι λίγες λίβρες που τις κρατούν λάθος και πολύ ώρα... αυτό λέω

Koumarianos είπε...

Geia sou Milto...
Kykloforouse thimame, sto web, sta forum, stous proponites klp klp, ena test gia na vrei o toxotis ean "antexei" to libraz. Anoigeis gia 7 sec kleineis gia 3 kai epanalamvaneis 7 fores me ton idio tropo...
Pantos pano apo 43 pou eixa paliotera den to antexa k den borousa na anoixo parapano apo 20-30 velh... kai sti vdomada eixa trafmatistei poly asxima stin plati.. 2 mines fysiotherapies klp ... Tora stis 37 nomizo oti exo ton apolyto elegxo...
Apo tin alli skeftomai ta 90m ean tha ftanoun ta velh, i pos tha ftanoun... alla me fovizei o traumatismos apo ta palia...
Nomizo oti i mesh lysi einai i sosti, oute para polles, oute poly liges.
Pan metro ariston !!!
Dipsasa ki ego tora.... :-) xaxaxa
Polla filia !!!

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

καλά γιατί γράφετε λατινικά; τεςπα...
Ηλία ρίξε στις άλλες 3 αποστάσεις καλά και άσε τα 90 για τους μαστόρους... χαχα Μυτας και τα άλλα τεκνά- νιάτα, άντε μπράβο!!! μικροί μεγάλοι στα καφενεία... δεν πάει... καλά βρε παιδί μου όλη η προυπηρεσία στο επικοντώ που πήγε; δεν έμεινε κάτι;

Ανώνυμος είπε...

Για σου ρε Μιλτιάδη με τις ανησυχοφιλοσοφίες σου ;)
Ωραία ερώτηση .."Είναι πολλές οι λίβρες ;" αλλά υπάρχει και μία καλύτερη... πόσες λίβρες είναι... πολλές ?
Για σένα πχ οι 52 (παναγία μου!!!!)
Για τον Λούη οι 43 ήταν αρκετές να του κάνουν ζημιά
Εξαρτάται από την απόσταση ?
Υπάρχουν άτομα που ρίχνουν 90μ με 39 λίβρες με λίαν ικανοποιητικά αποτελέσματα και άλλοι που με 45 ρίχνουν ... "τις κάλτσες τους".
Εγώ πάντως τείνω να πιστέψω το clicker control δεν είναι άμεση συνάρτηση του λιβράζ αλλά μάλλον της τεχνικής του κάθε αθλητή. Και πιστεύω πως με τις λίβρες στα "κόκκινα" δεν μπορείς να κάνεις πολλά με την τεχνική.
Αρα το ρεζουμέ, δουλεύεις την τεχνική σου και όταν νιώθεις έτοιμος φορτώνεις λίβρες.
Όλα με γνώμονα την πορεία σου στον χρόνο σαν τοξότης και όχι με ορίζοντα κάποιον αγώνα

Τί λές ;)

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

λέω οτι τα λες για να τα ακούσεις και γιατί όχι να τα πιστέψεις, ;-))
λέω επίσης πως, όσο σημαντικό είναι να βρείς το σωστό ΜΗΚΟΣ βέλους, άλλο τόσο είναι να βρείς και το σωστό λιβράζ...που να σου δίνει ισσοροπία και να καταλαβαίνεις ότι κρατάς τόξο και όχι το αυτί σου....και καλά εσύ ο Γερός-Γέρος, αλλά βλέπω παιδιά γομάρια που συζητάνε μήνες αν θα πάρουν 36 η 38 λίβρες...καί μετά στήνονται απέναντι απ'το στόχο με τις ώρες, ρίξτο βρεεεε, και τα παίρνουν όλα στα χέρια... αντε με νευρίασες πάλι... και έχω και αγώνα σε 25 μέρες... εκεί λοιπόν στα τίμια χώματα της Δεκέλειας(;) θα έχεις την απάντησή σου, ρωτώντας την 10δα για τις λίβρες τους και τα λέμε ξανά...

Vassilis είπε...

!!!!!!????????
Τι είν' τούτο πάλι ? "Η κότα έκανε το αυγό η το αυγό την κότα ?"
Τα λέω για να τα πιστέψω ή τα πιστεύω γιά αυτό και τα λέω ? [λές ??.... Μπαααα ;( ]

Άντε πάλι πρωί πρωί ..και δεν έχω πιει τίποτα ακόμη. (Καφέ εννοώ) . Τα τσίπουρα και τα λοιπά τα αφήνω για σας τους ΑΝΔΡΕΣ (χαχαχαχα..)

Υ.Γ. Τα χώματα της Δεκέλειας για τίμια δεν ξέρω αν είναι, ανεμοδαρμένα όμως ...... άστα να πάνε

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Kill-Bill,
είδα το υιοθέτησαν και στο σύλλογό σου.
μήν τσιμπάς μήν μασάς... ασφαλώς και έχεις δίκιο. πρώτα μάθε να οδηγάς, μετά πάρε ένα μεταχειρισμένο, κατόπιν ένα καινούργιο, και τέλος τέλος φτιάχνεις ένα αγωνιστικό, αν έχεις τέτοιες ανησυχίες. αυτή είναι μιά λογική σειρά εκμάθησης. αντίστοιχα στο τόξο, θα κάνεις το αγροτικό σου με το ξύλινο και μαλακό άντε παραπάνω άντε και αγώνες.
είσαι λογικός, μετράς τα βήματά σου, έχεις προπονητή που ξέρει, τώρα έχεις άκρη και τον Αλέκο τον Νασούλα, μήν ανησυχείς καθόλου. μόνο τον ουρανό, μην πέσει στο κεφάλι σου να φοβάσαι. εξάλλου δεν είχα εσένα κατά νού όταν έγραφα τα παραπάνω.
και ναί, ασφαλώς έχεις δίκιο λέγοντας οτι προέχουν τα βήματα της τεχνικής πριν τα γκάζια... αλλά καθώς έμαθα μπάνιο και βουτιές στην θάλασσα μόνος και όχι σε πισίνα με δάσκαλο, διέκρινα τις ευκαιρίες που δίνει ένα αληθινό τόξο και τις περέθεσα παραπάνω για κάθε ενδιαφερόμενο... δεν έπιασα και κανέναν απ'τον λαιμό...

Koumarianos είπε...

Καλώς τον Βασίλη...!!!
Λοιπόν, όλα είναι σχετικά....
Ρε'συ Μίλτο 61 Κιλά είμαι, πόσσες λίβρες να φορτώσω....??? για κάνε την αναλογία.... όπως λέει κ ο Βασίλης.
Και ένα βελάκι στις 26 ίντζες έχω, γι' αυτό σου λέω ότι όλα είναι σχετικά.
- Από το x-κοντώ που με ρωτάς έμειναν, η ταχύτητα, το τρέξιμο, η αλτικότητα, η αντοχή, η ψυχολογία, ο "τσαμπουκάς..." ααα και η "Κακακόρυφο..."
αυτά τα καλούδια...
Έχω την εντύπωση, ότι όταν φορτώνω λίβρες, δεν έχω control και χάνω πολύ από την τεχνική. Από την άλλη δεν θα μπορώ να βγάλω μια "καλή προπόνηση" των 400-500 βελών...
Αυτά από εμένα καμάρια...
Φιλιά !!!

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν πάμε και τόσο καλά.
400-500 βέλη είναι η καλή προπόνηση ?? !!!!!!!!!!!!!!!
Εγω δηλαδή που ρίχνω 120-130 στην καλή μου προπόνηση......να πάω να σκαλίσω τον κήπο μου ?

Πάνω δηλαδή που είπα να ανεβάσω λίγο τις λίβρες ( απο 38,5 να πάω 40-41) πρέπει να ανεβάσω ΚΑΙ βέλη??

Πάει...πάλι μου χαλάσετε την μερα :(
(Τι ζόρια τραβάω ο φουκαράς .....)

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

μην ακούς την παραριά του καθενός, ποιός; εσύ που μάζεψες όλο το χρυσάφι... προφανώς εσύ ξέρεις και εμείς πρέπει να πάμε για κέντημα η πλάξιμο κάλτσας...

Koumarianos είπε...

Μίλτο ??? παπαριά ???

- Βασίλη, Κοίτα εάν μπορείς να βγάζεις βέλη καλό είναι... (υπεραναπλήρωση...) αλλά μάλλον όπως λέει ο Μίλτος, εσύ το έχεις το χρυσάφι...!!! χαχαχα !!!

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον,δεν κρατηθηκα!
Με τσιγκλαει κι ο Μιλτιαδης με τα τεκνα στα 90(Μιλτιαδη προσεχε υπαρχει κι η Ζωρζιτα)
Απο που να το πιασω και που να το αφησω!
Το θεμα λερωνει!
Καταρχην λεω το ρημαδι πρεπει να φτανει αξιοπρεπως στην ψαθα!
Που πα να πει πρεπει να υπαρχουν οι λιβρες!
Αμα το βελος πρεπει να παει στη στρατοσφαιρα και μετα στο στοχο,μονο ψυχολογικα προβληματα θα αφησει!
Τωρα το ποσες λιβρες:Θα ελεγα οσες χρειαζονται για να φτανει στα 90 με το σκοπευτρο τερμα μπροστα και φυσικα,αναλογα το βελος!
Οσο για την αλλη λυπητερη ιστορια με την τεχνικη!!
Λιακο!! ο δασκαλος λεει τις λιβρες στο σκελετο κι οχι στους μυς!!
Μη ρωτησεις ποσοι το κανουμε!(κι εγω μαζι!!προσπαθω παντως)χε χε
400-500 βελη παληκαρι μου???καλα φιλε εσυ εισαι πλουσιος!!!
Βασιλη δοκιμασα να ριξω στον ελαχιστο χρονο που διαθετω 200!!!
Τα εριξα!!! αλλα!!!!σε ρυθμους πολυβολου!!
ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ!!!
Λοιπον το θεμα θελει:τσιπουρο χταποδι στα καρβουνα(κι εχουμε ξεχασει πως ειναι η θαλασσα)η'κανα λουκανικο χειμωνας που ειναι!!Τωρα σας αφηνω γιατι εχουμε και δουλεια!!

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

ρε Ηλία, "δεν είναι αυτό που νομίζεις"... για το καλό της κουβέντας το λέω, εξ'άλλου βάζω και τον εαυτό μου μέσα που παίρνω και λέω απ'τον σωρό που λένε και στο χωριό μου...

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

γειά σου Σταύρο, κολώνα... έλεγα δεν θα φανεί;... αγάντα ρεεεε.....

Koumarianos είπε...

Mesaaaaaa....!!!!

Den exei na kanei.. telika.. ti sou kathete.. pos sou vgenei...

Ανώνυμος είπε...

Αρχηγέ ."Είναι πολλές οι λίβρες Aρη" , πάντως το 3ο κονσέρτο για βιολί το ακούνε και στα αγροτικά και στα αγωνιστικά. Το τι libraz θα τραβάει ο καθένας είναι προσωπική επιλογή (είμαι ένθερμος οπαδός τον 48-52 lib+ από το 2003 ). Η τεχνική μπορεί να εφαρμοσθεί όπως το γκάζι και το φρένο σε αγροτικά και αγωνιστικά αυτοκίνητο , μπορεί να είναι άγαρμπη αλλα αποδοτική η όμορφη αλλα αναποτελεσματική ΚΑΙ το αντίθετο . Οι πολλές λίβρες έχουν και αλλου είδους προπόνηση θα έλεγα πιο απάνθρωπη . Ελπίζω να κάνουμε το camp αυτοδίδακτων κάποια στιγμή Μήλτο για να ανακεφαλαιώσουμε μιας και προσχώρησες και εσύ στην σκοτεινή πλευρά τις δύναμης :)))) . May the force be with you :))))).
Σταματόπουλος Πρόδρομος
ο αυτοδίδακτος από μακριά .

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

σε φιλώ σταυρωτά!!!

Unknown είπε...

αχχχχχ

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

επίσης!!!