15 Μαρ 2010

στο βάθος η Ιθάκη; καλά πας! συνέχα! (βασική ρύθμιση)

σύντροφοι και πατριώτες, ( όχι Κορίνα!!! όχι λέμε!!! ),

δεν ξέρω πως πορεύεστε, εύκολα - δύσκολα, στον δρόμο για την τέλεια βολή. ξέρω μόνο για μένα. και είναι δύσκολα... είμαι και μονάχους-μονάχους, τι τροχό και τι αμερική, όλα πρέπει να τα ανακαλύπτω. σιγά και βασανιστικά, συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ. φορές φορές, από κακή ερμηνεία των φαινομένων, γίνονται βήματα πίσω. εξ αυτού, πολλές δωδεκάδες βέλη βγήκαν άχρηστες, η χρειάστηκε να ανέβω σε δύναμη για να τα χρησιμοποιήσω, με αντίκτυπο στην εκτέλεση, και στις αρθρώσεις που όλο και διαμαρτύρονται , ευτυχώς χαμηλόφωνα. μεγάλος μπελάς είναι και αυτά τα προγράμματα Η/Υ που τάχα σου λένε στο δοθέν τόξο, ποιό βέλος να βάλεις...μεγάλος μπελάς... και αν τα έχω πληρώσει... κανένας πίνακας η πρόγραμμα δεν μπορεί να υποδείξει ακριβώς το σωστό βέλος, γιατί ο παράγων τοξότης και η τεχνική του, δεν μετριέται μεν, αλλά επηρεάζει πολύ το spine του βέλους, δε!

για να σας προφυλάξω, όσο γίνεται, από περιττά έξοδα και χρόνο, άσε την αμφιβολία, που αν τρυπώσει, άντε να την βγάλεις, σας μεταφέρω εκ πείρας, δύσκολα είπαμε αποκτημένη και πληρωμένη, τα παρακάτω, σε προέκταση των περσινών "είμαι ρυθμισμένος;" βελτιωμένα σε κατανόηση και πρακτική.
  • με μετρημένη δύναμη τόξου και μήκους βέλους που να σου δίνει άνετο απλωτό Τ με τους ώμους κάτω και το κεφάλι ψηλά εως περήφανα ψηλά, αγοράζω βέλος ένα νούμερο σκληρότερο απ' τον πίνακα του Easton ( για Ace η Χ-10. αυτό γιατί ο easton υπολογίζει μύτες σχετικά ελαφριές, ενώ εγώ τοποθετώ τις βαρύτερες δυνατές βλ.120grains), και το νούμερο ακριβώς στα Carbon Express. προσοχή στα Cartel! το 400 πχ. είναι 520 σε αντιστοιχία με Easton. επίσης υπάρχει κενό ανάμεσα 400 & 300, με αποτέλεσμα το 300 να είναι εξωφρενικά σκληρό, ίσο με 400 Easton. 
  • μπορεί και να πάει χαμένη η δωδεκάδα αυτή, αλλά δεν το ξέρω ακόμη!  :-(
  • ξεκινάω με όσο καλύτερο γίνεται κεντράρισμα του τόξου. η χορδή να τρέχει στο κέντρο των ελασμάτων, του τόξου και του μεγάλου αντίβαρου. τα carbon βέλη ελάχιστα αριστερά (RH) απ'το τελείως κέντρο (το πολύ μισή στροφή του button) αν και μερικοί, ο Πρόδρομος πχ, τα ρίχνουν κεντραρισμένα, τα αλουμίνια λίγο παραπάνω. το ελατήριο του button στο μέτριο και το pin του σκοπευτικού ακριβώς πάνω απ'το βέλος. ύψος χορδής, nocking point, tiller, στα βασικά σημάδια, ας πούμε για 70αρι τόξο, 230μμ  - 6μμ - +3μμ.
  • από εκεί και μετά, ρίχνω φτερωμένα στα 30μ και με το ελατήριο του button τα φέρνω στο κέντρο.  μιλάω για RH τοξότη, οι αριστεροί, που είναι και λιγότεροι, να μεταφράζουν στην αντίθετη κατεύθυνση. δεν κουνάω το σκοπευτικό με τίποτα!!! δεξιά το group; μαζεύω, αριστερά; λασκάρω. εδώ μπορεί να δω σημάδια για το ποιόν του βέλους. αν πρέπει να κάνω πέτρα το Button για νάρθουν κέντρο τα βέλη, τότε είναι πολύ μαλακά, αν χρειαστεί να το ξεβιδώσω τελείως είναι πολύ σκληρά. ασφαλώς και μπορώ να τα χρησιμοποιήσω, το έχω κάνει κατά κόρον, με προτιμότερα τα σκληρά, αλλά;
  •  αλλά!!!... αυτό σημαίνει, το λογικότερο, άλλα βέλη! η, το δυσκολότερο, άλλα ελάσματα. το βάρος της μύτης  και τα νήματα της χορδή επηρεάζουν το βέλος μέσα στο νούμερο.  έξω απ'αυτό είναι λίγα. την μύτη εξάλλου την θέλω, όσο βαρύτερη γίνεται. και με τίποτα κάτω από 100grain.
  • αν έχω κέντρο τα φτερωμένα και λογικό ελατήριο (στο Beiter το μέτριο στο 6), πάμε καλά, και έρχεται η ώρα του άφτερου. 
  • πρώτα πρώτα το φέρνω στο ύψος των φτερωμένων, μεταβάλλοντας κατάλληλα το nocking point, (κάτω άφτερο -> κατεβάζω, πάνω άφτερο-> ανεβάζω, 1mm την φορά) αν χρειαστεί ξανά λίγο ελατήριο για νάρθουν τα φτερωμένα κέντρο .
  • κατόπιν το φέρνω στο group των φτερωμένων, με μικρές αλλαγές  στην δύναμη του τόξου, (πχ. αριστερό 7 -> μαζεύω 1/2 στροφή, δεξί 7-> λασκάρω 1/2 στροφή, και επαναλαμβάνω μέχρι να έχω το αποτέλεσμα που προανέφερα.
  • τα ξαναβλέπω όλα και στα 50μ, με minor μεταβολές. αν χρειάζεται   +/-1 click στα 70μ. ανάλογα και την μέρα, και έτοιμος!!!
  • δηλ. ότι κάνω σαν εκτελεστής, θα γράφει στο χαρτί. που είναι και το ζητούμενο.
  • το λεγόμενο fine tuning, δηλ. το κάθε σημείο που επηρεάζει την πτήση, να το δεις με λεπτομέρεια, δεν είναι για τον λαό. είναι μόνο για τον Ινδιάνο...καλή δύναμη Στέφανε στο Porec!
άντε, και ελπίζω να δω περισσότερα ρυθμισμένα τόξα στο ελληνικό!!!
καλές βολές σύντροφοι!

ΥΓ. εξαιρετικά αφιερωμένο στον Βασίλη... :) :) :)

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχηγε Μήλτο , ενα πασπαρτου (ακριβώς σε αυτο που είπες) ειναι : στο προγραμματακι της easton οταν δίνεις να σου βγάλει το βέλος να οριζεις οτι χρισημοποιείς compound και οχι recurve. για όλα τα άλλα είσαι αρχηγός . Επίσης 1 έχω να πώ ,την αμερική την ανακαλυψαν το 1492 αλλα ακόμη και σήμερα ανακαλύπτουν οι επιστήμονες νέα είδη ζωής στον ατλαντικο . Η εμπειρία να ξανανακλύψεις την "αμερική" θα είναι διαφορετική (πραγματικά δικιά σου) απο του Κολόμβου.

Υπερβόρειος

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

γειά σου Μάκη Υπερβόρειε!!!

εντάξη, να το δούμε στο compound με fingers realese, αλλά με ποιό από τα 3 σετ τροχαλίας; hard; medioum, soft;

θάρθεις στο πρώτο σκέλος;

Κατω από το αυλάκι είπε...

Το μπλογκ έχει χάσει τη γεύση του με την προληπτική λογοκρισία.
Άνοστο, ανάλατο, ακίνδυνο. Σαν τον φετινό Ολυμπιακό.

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

αρχηγέ, κάτω απ'τ'αυλάκι

ψάξε... μεσ'το χάος του Internet, σίγουρα θα βρεις την δυναμική που τόσο σου λείπει.. ούτε μένα μου αρέσει η απάντηση με καταστολή στην τρομοκρατία της Κορίνας... ίδωμεν!

Κουλης Παυλος είπε...

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ ΣΥΝΑΘΛΗΤΗ ΜΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΠΟΥ ΤΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΧΕΡΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΡΙΝ ΚΑΠΟΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ BLOG ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΛΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ
ΕΒΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΩΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΟΝΤΡΑ.
ΤΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΧΑ ΛΑΒΗ ΘΕΣΗ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΗ ΣΧΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΗ ΚΑΝΕΝΑΝ,
ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΛΕΞΕΙΣ ΟΠΩΣ
< ΑΥΛΑΚΙΑ>


ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΑ
ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΚΡΟΧΟΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Α!!!!!!!
ΡΕ ΜΙΛΤΟ ΞΕΧΑΣΑ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑ ΤΟ BLOG MOY
ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΩ ΕΠΩΝΥΜΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΥ.
ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΩΝΥΜΑ!!!!!!!!!

Vassilis είπε...

Επειδη το θέμα το έχουμε ξαναθίξει, πριν ανοίξουμε πάλι (τον γνωστό) διάλογο, μία ερώτηση.
Ποιούς (και πόσο) πιστεύεις ότι θα μπορούσε να βοηθήσει η διαδικασία αυτή του tuning να δουν βελτίωση στα σκορ τους ?
Απαντήσεις του στυλ "η γνωση που θα αποκτήσει όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί είναι πάντα πολύτιμη" ΔΕΝ είναι αποδεκτές.!!!!
Κανείς (ή καλύτερα πολύ λίγοι) θα μπουν στην διαδικασία αυτή για την απόκτηση πολύτιμης γνώσης όλοι θα το κάνουν για την απόκτηση πολύτιμων βαθμών :)
(άντε να δουμε που θα καταλήξουμε :)

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

για να αποκτήσουν τους βαθμούς,

Φίλε Βασίλη,

πρέπει πρώτα, ν'αποχτήσουν την γνώση... αυτή είναι η σωστή σειρά. αλλιώς τα αποτελέσματα είναι σχεδόν, τι σχεδόν πες τελείως, τυχαία...και βέβαια χαμηλά... αλλά καθώς όλη η ελλάδα είναι χαμηλά αυτόν τον καιρό, πλήν Στέφανου (273 +289, 30ος και αύριο με τον Frangili, κάτι πρέπει να τούτυχε στραβό στο α'μέρος) νομίζουμε οτι κάτι κάνουμε... τίποτα το σπουδαίο δεν κάνουμε, παρ'εκτός την πλάκα μας, αν και αρκετοί τόχουν δει και καλά "πρωταθλητές". στα πλαίσια αυτής της πλάκας, το tuning είναι σαν να ετοιμάζεις ένα supercar για το Ακρόπολις ας πούμε, ενώ δεν "έχεις χέρια"... και λιγότερο καλά να το ετοιμάσεις πάλι τελευταίος θάσαι, αλλά όσο το ετοιμάζεις, περνάς καλά, ετοιμάζεσαι βρε αδερφέ, συμμετέχεις... και περνά ο καιρός ωραία, χρυσώνει το χάπι...

ο καθένας όπως βολεύεται βρε Βασίλη... μη σκάς... εγώ στο αφιέρωσα για την πλάκα του πράγματος... φιλάκια και χαιρετισμούς στην Γωγό!

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Παύλο,
ευχαριστώ για την συμπαράσταση!
δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο, το που έφραξα τα σχόλια, αλλά είναι μιά λύση...
η άλλη ήταν να κλείσω το βλογ! ε δε θά'χανε και η βενετιά βελόνι... αποφεύγω τις συγκούσεις γενικά...
τώρα πως τα καταφέρνω στις κόντρες; τι να σου πω... και εγώ απορώ... ίσως αυτό να είναι το ουσιαστικό μάθημά μου, απ'το τόξο!

Vassilis είπε...

Αυτο με το ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ μου άρεσε !!!! Η φράση "ενώ δεν "έχεις χέρια"... και λιγότερο καλά να το ετοιμάσεις πάλι τελευταίος θάσαι" τα λέει όλα.
Σε κάποιο ξενόγλωσσο forum πριν καιρό ρωτώντας για την αναγκαιότητα του σωστού tuning και άν το σωστό tuning ¨συγχωρει¨ λάθη πήρα την εξής απαντηση (αφήνω μόνο τα κομάτια που ενδιαφέρουν)
"... poor tuning makes the vanes to work harder to straighten the arrow....
....if you shoot poor then you pay the price, no matter how fine you tune your bow....
...so unless you are a 1300+ shooter just give your bow the basic tuning and then go out to the field, train hard and when you are done.....train some more"

ταδε έφη Vittorio :)

(όποιος θέλει μπορει να μπεί στον κόπο να το μεταφράσει !! :)

Μίλτο μου εγώ ως γνωστόν προσπαθώ να εκμεταλεύομαι τα παθήματα (και τα μαθήματα) των άλλων ...είναι πιό ξεκούραστα ρε αδελφέ πως να το κάνουμε :) και να είσαι σίγουρος πως εκτίμησα το αφιέρωμα με το παραπάνω
Έχεις τους θερμούς χαιρετισμούς της Γωγώς

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Βασίλη,

αυτό ακριβώς και μόνο περιγράφω... το basic tuning... και επισημαίνω στο τέλος πως το fine tuning είναι μόνο για τον Ινδιάνο, σήμερα...

αλλά όχι χωρίς καν τα vasika vre file! και εντάξει, εσένα στα κάνει ο Δημήτρης... αλλά ρώτα και την επαρχία!!!???

σταυρος είπε...

χα χα
Νατο παλι το προσφιλες θεμα!!!
Πως λεει ο Σαιξπηρ???
Να ζει κανεις ή να μη ζει?
Ιδου η απορια!!!!
Να ρυθμιζεις ή να μη ρυθμιζεις???
Λοιπον Βασιλη αν και σε καρφωσε ο Μιλτιαδης "στα φτιαχνει ο Δημητρης"
Μουλωχτε!!!! χε χε εδω γελαμε ετσι??
Να σου πω εγω απο τη φτωχη μου εμπειρια κι ας μην ειμαι vittorio
Σιγα τα λαχανα κι αυτος ολο στα αυτια του ριχνει ο Γκαλιαζο του Μικελε!!!!!! ξανα χε χε!!!!
Λοιπον εριχνα με κατι redline 600 και ηταν κουτσουρα για το λιβραζ που ειχα τοτε!
Ουτε τεχνικη μπορουσα να βελτιωσω ουτε σκορ αξιοπρεπες για τα Ελληνικα δεδομενα!
Απο ρυθμισεις δεν ηξερα ουτε οτι γινεται κατι τετοιο!
Οταν καποιος-γεια σου Κωστα-συναθλητης μου ειπε ρυθμισεις ,αφτερα φτερωμενα,εγω ελεγα τα δικα μου!
Κι οταν απελπιστηκα αρχισα να το ψαχνω!
Δεν ηξερα!!Αλλα κατι λιγα τα εμαθα!
Αφου μεταφρασα το μπουσουλα της easton κι αφου εκανα ενα σωρο πειραματα και λαθη και χαλασα και αρκετα ευρωπουλα!!
Το αποτελεσμα πριν μου σπασουν τα G3 εριχνα λιγο πανω απο 600 στα 70!!Και τα φτερωμενα και τα αφτερα πολλες φορες στην προπονηση κανανε γκρουπ στο κιτρινο!
Λες η τεχνικη μου να βελτιωθηκε τοσο γρηγορα?Χλωμο το βλεπω!
Και το σκορ απο λιγο πανω απο 500 στα 70 πηγε πολυ παραπανω οπως βλεπεις!!
Λοιπον συμπερασμα:ΜΕΙΝΕ ΑΡΥΘΜΙΣΤΟΣ!!!!
Ας παρει κι αλλος κανενας κανα τσιγκακι,μην εισαι αχορταγος!!!
Εδω ξαναγελαμε!!

ΥΓ.προταση:Να γινει το τελευταιο σκελος του Κυπελλου Ελλαδος στο Παναθηναικο σταδιο!
Εχουμε το προηγουμενο με τους Ολυμπιακους
Μην κρυβομαστε συνεχεια, μια στα στατοπεδα, την αλλη στο Ελληνικο,και παει λεγοντας!!

savvas g είπε...

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση προς την ΕΦΟΤ ή και σε όποιον άλλο μπορεί να μου απαντήσει:
Γιατί δεν γίνεται πρώτα ένας αγώνας
Β' κατ.Γιατί δεν μας δίνετε και εμάς η ευκαιρία να περάσουμε το όριο;

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

για το 2010, μπορούσες και στο κλειστό να πάρεις κατηγορία...

savvas g είπε...

Έχοντας διάφορα θέματα, που ξεκινώντας το άθλημα δεν περίμενα ποτέ ότι θα τα αντιμετωπίσω (target panic άκου εκεί.. υπερβολική σιγουριά για το αποτέλεσμα συν μια θλάση, συγνώμη αλλά δεν τα κατάφερα

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

επιμονή, και θα γίνει...

savvas g είπε...

Το ταξίδι είναι που μετράει ή το αποτέλεσμα;;

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

το ταξίδι είναι το αποτέλεσμα... αποτέλεσμα αυτοτελώς δεν υπάρχει...
αφού έχεις ξεκινήσει, κάπου θα φτάσεις...

savvas g είπε...

θα χρειαστώ όμως βοήθεια..να την ζητήσω ή όχι;
αν όχι θα αργήσω
αν την ζητήσω θα φτάσω γρήγορα..όχι ότι δεν θα μου αρέσει, αλλά αν μ'αφήσουν θα γκρεμιστώ

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

τίποτα δεν πάει χαμένο...
αλλά αν δεν είσαι junior η υπερταλαντούχος, τότε μόνο σιγά σιγά, με τα πόδια, μπορείς να πορευτείς... ότι και να διαβάσεις, ότι και να σου πούνε και να σου δείξουν, μόνο όταν έρθει η ώρα, όταν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος όγκος δουλειάς, θα δεις φώς...

savvas g είπε...

εμπρός λοιπόν και όπου μας βγάλει...
άντε και καλά γκρουπαρίσματα!!

Γιατρός είπε...

Φίλε Μίλτο, εφ' όσον πιστεύεις πως δεν υπάρχει αυτοτελώς αποτέλεσμα τότε δεν υπάρχει και χώρος για λογοκρισία. Διαφορετικά θα ανθίσουν κάποια μόνο λουλούδια και το ταξίδι θα είναι ''μισό'' καταπώς λέει κι ο επίτιμος Πηλιορείτης Νιόνιος.
Άρα Κορίνες, μπαλαρίνες κλπ όλα στο φως.

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

είναι πολύ λεπτό για να το πιάσω! αλλά αφού το λές εσύ, τ'ανοίγω, δεν σβήνω τίποτα, αλλά και οι υπόλοιποι βάλτε και καμιά φωνή...

μόνο η/ο Μακαρένα, την/τον έκραξε...
τεςπα...

savvas g είπε...

Φίλοι τοξότες
πιείτε κεφίρ έχει αποτέλεσμα
βοηθάει στο γκρουπάρισμα των βελών!!

Πέρις είπε...

Η ΑΡΚΟΥΔΑ

Η αρκούδα που κυνηγά τον άνθρωπο
ποιός ξέρει αν δεν ήταν άνθρωπος
και φοβάται μη ξαναγίνε;

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΟΥΛΗΣ
(1932-2010)

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

σίγουρα παίζει η εκδοχή... ειδικά αν μοιάζει με τον αρκουδιάρη η τον Αρκουδέα, που τον θυμήθηκα τώρα...

αυτό το στοιχάκι ήταν στο πίσω μέρος του φύλλου 24ης Μαρτίου; από ημερολόγιο;

Πέρις είπε...

Το ποίημα Η ΑΡΚΟΥΔΑ βρίσκεται στη σελ. 31 της ποιητικής συλλογής ΙΣΘΜΟΣ (Κέδρος 1975) του Θανάση Τζούλη, που είχε γεννηθεί στο Μαυρονόρος της Ηπείρου το 1932 και εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 23 Φεβρουαρίου 2010 στην Αθήνα.

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

οτι πείς Πέρι, και συγνώμη για την χωριατιά! αλλά είναι στο αίμα, τι να κάνω...