10 Μαρ 2009

είμαι ρυθμισμένος;

7 χρόνια τώρα, ναι απ'την πρώτη στιγμή, ρυθμίζω - κουρδίζω τα τόξα μου.
και όλο αναρωτιέμαι: είμαι ρυθμισμένος; είναι το βέλος σωστό; πετάει καλά αλλά δεν γκρουπάρει; γκρουπάρει αλλά δεν πετάει καλά; το τόξο βροντάει η μου φαίνεται; το μέσα κάτω φτεράκι γιατί χαλάει; γιατί μακραίνοντας απ'τον στόχο το βέλος πάει δεξιά (η αριστερά); είναι κεντραρισμένο το τόξο; γιατί το long rod είναι σε γωνία με το τόξο; αυτό το λίγο αριστερά βέλος απ'το κέντρο, δεν μπορούμε κάπως να το μετρήσουμε; πόσο λίγο δηλαδή; το ύψος της χορδής είναι σωστό; όταν το ανεβάζω ησυχάζει το τόξο αλλά χαλάει το γκρουπ και πάνε δεξιά τα βέλη!!! όταν κατεβάζω αρκετά κερδίζω ταχύτητα, αλλά στις λερωμένες βολές, άστα να πάει, δεν συγχωρεί!!! τι είπε ο Vittorio. τι ο Chris;

και δεν βλέπω τέλος. κάθε τρεις και λίγο, με αφορμή κάποια απ'τα παραπάνω ( η και άλλα) ξεκινώ για μια ακόμη φορά την διαδικασία που θα μου φέρει την απόλυτη ρύθμιση. στο τέλος ενθουσιασμένος, το ανακοινώνω και στον κουμπάρο, (τζέτ το τόξο!!!) μέχρι την επόμενη φορά που το τζετ θα προσγειωθεί και θα ξαναρχίσει η διαδικασία. την αναφέρω χοντρά- χοντρά, γιατί αλλιώς θα 'πρεπε να γράψω διατριβή και δεν το 'χω σκοπό ακόμα. το κάναν και τόσοι άλλοι. το internet να 'ναι καλά...
μην ξεχνάς πως, όσο βελτιώνεται - αλλάζει η φόρμα- τεχνική, αλλάζει και η ρύθμιση... (χεχεχε....), γι'αυτό λένε πως δεν μπορεί άλλος να σου ρυθμίσει το τόξο. μόνο εσύ.

η οποία ξεκινά συνήθως με το κεντράρισμα. το πολύπαθο. δεν ξέρω, μπορεί και να μην μου πολυκόφτει η να είμαι άτυχος. αυτή τη στιγμή στο aerotec έχω (αντί των 2 ΄πάνω κάτω, απ'την μάνα του) 3 ροδέλες πάνω και 4 κάτω. για όλες τις λίβρες μου. πάει να πεί τα rizer δεν είναι όλα τέλεια, βγαίνει και σαβούρα στην αγορά. και ιδίως όταν αγοράζεις από internet, δεν υπάρχει η δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου.
ή να το πω καλύτερα, μέσω internet αγοράζουμε την σαβούρα. 
χρόνια πέρασαν μέχρι να φτάσω σ'αυτό το σημείο. να είναι κεντραρισμένη η χορδή στις λίβρες, στο τόξο και στο αντίβαρο!!! μετά, μετά το περιβόητο "λίγο αριστερά απ'την χορδή η μύτη του βέλους". άλλος χαμός. αυτό ακόμη το κοιτώ. ένα laser νόμιζα θα βοηθούσε, αλλά προϋπόθεση είναι, το τόξο να είναι καρφί κεντραρισμένο, αλλιώς δίνει άλλα αντ' άλλων. πάντως βοηθάει, με την παραπάνω προϋπόθεση.
αλλά για να φτάσω να βάλω βέλος για κεντράρισμα, έχει προηγηθεί η αναζήτησή του. ποιο βέλος; αυτή τη στιγμή ρίχνω 2 νούμερα σκληρότερο απ'ότι προτείνει ο πίνακας του Easton και 1cm κομμένο από πίσω. γι'αυτές τις λίβρες και αυτές τις μύτες... και πολλά βέλη στο ράφι δυστυχώς...
ξεκινάω λοιπόν την διαδικασία, φέρνοντας το άφτερο στο group στα 30μ. το φέρνω με τις λίβρες και το Nocking point. δεν πειράζω την μύτη, αφού την θέλω τη βαρύτερη δυνατή (120grain) και το ελατήριο, αυτό το αφήνω για το τέλος, για την λεπτομέρεια. επίσης δεν παίζω με την χορδή. γιατί όλα τα υπόλοιπα κόλπα είναι minor, σχεδόν τίποτα, αφορούν το λεγόμενον fine tuning, δηλ κάποιος που έχει 1340 fita να το κάνει 1345. nocking point περίπου όσο και tiller για αρχή, 1-2mm μπορεί να παίξει. δεν μπορεί να είναι πολύ ψηλό, κάτι λάθος θα υπάρχει τότε. ελατήριο, μεσαίο στην μέση. κάτι κόλπα του στύλ, το άφτερο κάτω αριστερά για τα 70-90μ. πάνω για τα 30-50μ. τα αφήνω και αυτά για αργότερα. περί τους 100 πόντους μπορώ να συμμαζέψω με βελτίωση και μόνο της τεχνικής μου!!! βασική ρύθμιση λοιπόν και βλέπουμε...

αφού το τόξο είναι κεντραρισμένο, με το σωστό βέλος στην σωστή θέση και τις σωστές λίβρες. (ούφ...) ε θα μου πεις, τελείωσες όλα είναι σωστά... αμ δε, που είναι !!!!
μας μένει το ελατήριο του button - Beiter και η ακίδα του σκοπευτικού. και η επαλήθευση στο γήπεδο...
εδώ σου μεταφέρω, την καλύτερη συμβουλή, που μάζεψα απ'το internet. την πρόσφερε η πείρα του Chris, ο κατασκευαστής του Fiberbow, 25 χρόνια τοξότης 1300 Fita, απ'το forum sagittarius.
και λέει ο Chris: αφού έχουν προηγηθεί όλα τα παραπάνω, συν η ακίδα πάνω απ'το βέλος, πάω στο γήπεδο και ρίχνω εναλλάξ 30μ. και 70μ. στα 70 φτιάχνω ελατήριο και στα 30 σκοπευτικό. λίγο το ένα λίγο το άλλο. μην ξεχνάς να αλλάζεις σκοπευτικό στις αποστάσεις!!!
να το ξαναπώ. στα 70 φτιάχνω ελατήριο και στα 30 σκοπευτικό. στο τέλος ελέγχω και τα 50 για το αν είναι ευθεία η καμπύλη η τροχιά, και πάμε για 1300fita!!! μετά από αυτό και το άφτερο πάει μιά χαρά και στα 70μ.
σας το μεταφέρω, χωρίς καμιά επιφύλαξη, επιβεβαιωμένο, (karatsekarismeno νεοελληνιστή, αλήθεια γιατί γράφουν με λατινικούς χαρακτήρες;) για να μην με λέει ο Σταύρος μοναχοφαγά :-))
καλές βολές σύντροφοι!!! καλή αντάμωση στο fita!!!