3 Μαΐ 2009

αγώνας σαν προπόνηση...

είναι μεγάλος καημός, να βλέπεις super score στην προπόνηση και φτωχότερα, εκεί που μετράει. στον αγώνα!
ο Ηλίας, μιλά για τον πόνο του δημοσίως. ο ινδιάνος τα λέει κατ'ιδίαν. εγώ τα έλεγα στον κουμπάρο κλπ. και είναι ότι χειρότερο για έναν αρχάριο, να του τύχουν, γιατί περί τύχης πρόκειται κάποια μεγαλούτσικα σκορ. είναι ένα βάρος που δεν μπορεί να διαχειριστεί. θυμάμαι ήμουν 1 χρονού τοξότης όταν έγραψα το πρώτο 300ρι στα 70μ., σε προπόνηση και μου πήρε άλλα 5 για να το γράψω σε αγώνα. φυσιολογικά πράγματα. πόσα χρόνια χρειάζονται για να παίξεις με επάρκεια ένα μουσικό όργανο ας πούμε; είναι η άγνοια που φέρνει αυτήν την κουβέντα. γιατί στην προπόνηση και όχι στον αγώνα... τ'ανάποδο θα ήταν πιο παράξενο...αφού δεν είμαστε Βούδες, ούτε καν Κούδες, το στρες του αγώνα πάντα θα κόβει πόντους.
και τα κάνουμε ακόμα χειρότερα όταν:
  1. μιλάμε για ώρα μετά από ένα λάθος, για το λάθος. το πιθανότερο είναι να τα ξανακάνουμε στην συνέχεια..
  2. ακόμη και αυτός που μας ακούει μπορεί να μπεί σ'αυτήν την διαδικασία.
  3. προσπαθούμε συνειδητά, να κάνουμε το κάτι παραπάνω, το καλύτερο στον αγώνα. αυτό φέρνει σφίξιμο, το σφίξιμο επιβράδυνση, αυτή καθυστέρηση στον ρυθμό και οι επιδόσεις πέφτουν.
  4. η super εικόνα που έχουμε φτιάξει για τον εαυτό μας, με τα σκορ της προπόνησης, οδηγεί σε λανθασμένους στόχους και φιλοδοξίες, που δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.
  5. κάνουμε προσθέσεις των πόντων μας η ακόμη χειρότερα και των αντιπάλων.
  6. αποδίδουμε την κακή επίδοση σε υλικά η καιρικές συνθήκες.
  7. κάνουμε λάθος στην διαχείριση του λάθους, στην διαδικασία εκτέλεσης της βολής.
  8. η προετοιμασία μας είναι ελλιπής.
και μπορεί η λίστα να γίνει πολύ μεγάλη. προσθέστε και εσείς στα σχόλια την πείρα σας. πάμε να δούμε τα παραπάνω:
  1. δεν βγαίνει τίποτα καλό, μες τον αγώνα, με το να λες από δω και από κει, τι απίστευτο λάθος έκανες και πως το έπαθες αυτό και τι κακό σε βρήκε. οτι στην προπόνηση ποτέ δεν συνέβει . όσο πιο γρήγορα το ξεχάσεις - αφήσεις πίσω, τόσο καλύτερα θα πας στην συνέχεια. θυμάμαι με ντροπή, να γκρινιάζω σε άνθρωπο του στόχου μου (νομίζω ο Βούρος ήταν το Σεπτ του 2005 στην Δεκέλεια), οτι αντί για το 54 που μου έπρεπε, έγραψα 43 και αντί για 600 που περίμενα (πως; γιατί;) πάλι 500 μάζεψα, και αυτός να έχει 2 out στην 6άδα. φρίκη και ντροπή.
  2. φύγε μακρυά από κάποιον που γκρινιάζει και περιγράφει τα λάθη του.
  3. αυτό εδώ έχει πολύ ψωμί. συνειδητά, λένε οι ειδικοί, μπορούμε να κάνουμε ΕΝΑ - 1, πράγμα την φορά. υποσυνείδητα μπορούμε αμέτρητα και ταυτόχρονα. με την προπόνηση και την επανάληψη και τη βοήθεια του προπονητή μας, γράφουμε στο υποσυνείδητο ΣΩΣΤΑ το πρόγραμμα εκτέλεσης της χορογραφίας της βολής μας, που είναι ένα πολύ σύνθετο πράγμα και κατόπιν πρέπει να το αφήσουμε να λειτουργήσει. το δε συνειδητό ελέγχει την γενική κατεύθυνση. πχ. σημαδεύεις τον σωστό στόχο; έχεις χρόνο; από που έρχεται ο αέρας; αν επιμένεις σε ένα σημείο της εκτέλεσης, πχ. στην σκόπευση, για καλύτερο αποτέλεσμα, το πρόγραμμα δεν τρέχει στον χρόνο του και στον ρυθμό που έμαθε στην προπόνηση, όπου συνήθως ρίχνουμε άφοβα αβίαστα και χαλαρά, βγαίνει ένταση και αναστάτωση, μπερδεύεται και η βολή χαλά.
  4. ευτυχώς η πραγματικότητα βάζει τα πράγματα στην θέση τους. επομένως νωρίς νωρίς, πάρε το σκόρ του αγώνα σαν αποτίμηση των ικανοτήτων και της προόδου και όχι την προπόνηση. δες που μπορείς να κάνεις βελτιώσεις, σε περίοδο εκτός αγώνων. πάνω σ'αυτό βάλε και τους όποιους στόχους και προοπτικές, αν το θέλεις και το χρειάζεσαι.
  5. στην λογική του ένα πράγμα με συνειδητό έλεγχο, αν κάνεις προσθέσεις, θα χάσεις πχ. τον στόχο. πόσους έχεις δεί να ρίχνουν 10 στον δίπλα στόχο; εγώ πολλούς και έχω ρίξει και εγώ αρκετά τέτοια βέλη.
  6. τα υλικά μας εμείς τα αγοράζουμε - διαλέγουμε -ταιριάζουμε, άρα είμαστε υπεύθυνοι γι'αυτά. παγκόσμιες επιδόσεις έχουν γίνει και πχ.με λίβρες στραβές. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!! πόσο να το τονίσω άλλο. ο αέρας κουνάει, ο ήλιος καίει, η βροχή βρέχει ΟΛΟΥΣ. τα αυτονόητα. το ίδιο και το φως. ίδιο για όλους είναι. όσο δίνουμε δικαιολογίες, στα λάθη και δεν τα αναγνωρίζουμε σαν δικά μας και μόνο δικά μας, τόσο θα αργήσουμε να τα διορθώσουμε.
  7. αφού δεν είμαστε ρομπότ, η βολή μας έχει ποικιλία στην εκτέλεση άρα και το group. πόσο μάλλον αφού είμαστε χομπίστες, δεν δουλεύουμε καθημερινά πάνω στο αντικείμενο και συνήθως δεν έχουμε ένα έμπειρο μάτι πάνω μας. κάποια στιγμή θα γίνει η μικρή η μεγάλη παπαριά. εκεί είναι που πρέπει να δείξεις εμπιστοσύνη στην δουλειά που έχεις κάνει, αν έχεις κάνει... στην προπόνηση ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΡΟΥΤΙΝΑ ΣΟΥ. μην την βάλεις σε κρίση. στο τέλος της μέρας θα βγεις κερδισμένος.
  8. στον αγώνα του Ελληνικού, περιμέναμε από μέρες έως και καταιγίδα. πόσοι ήταν οι τελείως απροετοίμαστοι έστω και για ψιχάλα δεν λέγεται. πόσοι φύγαν μόλις άρχισε να βρέχει γερά; γιατί σύντροφοι; πόσοι έχουμε μια δεύτερη χορδή; ένα δεύτερο button, ένα δεύτερο tab; ένα τσιρότο; και δεν έχει τέλος...
αυτά και μένω...και τα γράφω για να τα ακούω πρώτος και καλύτερος, μπάς και μου τυπωθούν.... στο ίδιο καζάνι βράζουμε σύντροφοι...

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχηγέ Mίλτο αυτά είναι θέματα .
Μετά το κούρδισμα του τόξου ακολουθεί η επίγνωση του τι κάνω και πώς το κάνω.
Το καλύτερο που πρέπει να κανεις μόλις πέφτει στην αντίληψη το λάθος να το εξομοιώνεις στην προπόνηση .
-Το 2005 ανακάλυψα στην Πολωνια πρόβλημα με την βροχή:))) , έτσι έβαλα για 1 εβδομάδα άτομα(συντοξότες) να με βρέχουν ώστε να "σπάσω" στην βροχή (απάνθρωπο αλλα με αποτελεσμα)- έτσι μια μέρα που έριχνε καρέκλες έκανα προπόνηση μέσα στη βροχή (δεν το ξανακάνω λογο εξοπλισμνού) σκοπευτικά 0,8 cm κάτω στα 70 μετρα, αλλα βέλη μαζεμενα, πολύ σκουπισμα ,λύσιμο και λάδομα στο τοξο για να μήν σκουρίασουν καποια σημεία .
-Επίσης σε θόρυβο βάζεις άτομα να φωνάζουν πίσω σου την ώρα τις προπόνησης σου και να σε ενοχλούν ακόμη και να σε σπρώχνουν -όπως γίνετε καμια φορα στην γραμμή βολής-.
-Ανεβοκατεβαίνεις μπρός πίσω στην γραμμή βολής να δείς εάν εξής απόκλιση από άλλη γωνια ως προς τον στόχο.
-Αλλάζεις τον προσανατολισμό τον στόχων για να δείς παράλλαξη από το φως, αποκλιση απο τα σκοπευτικα ,(αλλοι το έχουν αλλοι όχι)
-Ανά περιόδους 1 η και 2 εβδομάδες ακομη και μήνα-ες μην πιάνεις καθόλου τόξο ΤΙΠΟΤΑ ούτε να σκέφτεσαι την τοξοβολία , άφηνε το σώμα να ρυθμιστεί και να θυμηθεί μονο του,(διάβαζε "Καζαντζακι" π.x., Δούλευε...χμ.. Εργάσου περισότερο στην εργασία σου).
Πολλά που έχουν σχέση με το ασυνείδητο θα σας καταπλήξουν στην πρακτική εφαρμογή του μέσα από την τοξοβολία.
-Χώρισε την προπόνηση σε 3 ολυμπιακούς γύρους και βλέπε κάθε φορα το αποτέλεσμα ανά 12 βέλη, και κάθε φορά κανεις αγώνα με τον εαυτό σου σε ολυμπιακο γύρο.
-Εάν έχεις στρες στον αγώνα τοτε γιατί δεν μπερδεύεις τα βήματα σου όταν περπατάς για να μαζέψεις τα βέλη απο το στόχο , το στρές είναι μια δικαιολογία για την αποτυχία μας , το στρές υπάρχει αλλα και πρέπει να το χρησιμοποοιούμε υπέρ μας (επιτυχία)και οχι ενάντια σε μας (αποτυχία), δεν είναι κατι ξένο το είχαμε και οταν κυνηγούσαμε για την καθημερινή τροφή μας και τρώγαμε απο αυτο. Ελενχόμενο μεσα απο προπόνηση (οπος και το καθημερινο περπατημα που δεν το καταλαβένουμε αλλα περπαταμε) Μας κρατά σε ενγρήγορση, Μή ελενχώμενο ΚΟΛΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ σαν ιδέα άγχους φέρνει την αποτυχία.
-Οι καλύτερες προπονήσεις και αγώνες ήταν όταν έριχνα χωρίς να ΚΟΛΑΩ στην σκέψη (τεχνική ,πτήση βέλους , σκόρ, ρίθμηση τόξου, δουλειες , αισθηματικα , είμαι ωραίος , με βλέπουν , ρίχνω ωραία , κτλ ) αλλα έχωντας μια συνολική είκόνα του τι κάνω όσο γίνεται πιο απλή, (1.ανοιγω τόξο 2.σκοπεύω 3.βέλος στο στόχο), το καλύτερο είναι 1. ανοίγω τοξο.
-Δυστηχώς θέλει καθημερινή προπόνηση 8-10 ωρών για να πετύχεις αυτή τη σκέψη , και εάν το κάνεις θέλει πολές θυσιες. Με 3-6 ωρες καθημερινά κάτι γίνεται αλλα θα έχεις πολές σκέψεις στο μυαλό οτι κάτι δεν το έκανες σωστά . Θέλει σταθερές βολές με συγκεκριμένο στόχο (52-55 βολή) και σε μεγάλη διάρκεια χρόνου 2-3 ώρες, δεν πειράζουμε τοξα , βέλη , σκέψεις ΤΙΠΟΤΑ , απλα 1.ανοιγω τοξο.
-Εάν το επιτρέπει ο σωματότυπό σου (bear type :)) κάνε προπόνηση και οταν είσαι ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ.
-Επίσης ένα πολύ βασικό στην ρύθμιση του τόξου είναι να βρείς που ρίχνει "μονο" του το τόξο , πχ εάν βλέπεις 60αρα! βολή στα 70 και η άμεσως επομενη βολή είναι 45 και εχεις τετοια σκαμπανεβασματα, τότε ρύθμισε το τόξο να ρίχνει 56αρια και 54αρια άντε και 52αρια αλλα σταθερά γιατί δεν είσαι έτοιμος για την ρύθμιση του τόξου στήν 60αρα βολή :))).
-Επίσης χρησιμοποιώ "συχνότητες" έτσι το έχω ονομάσει τον βελών στο 10 ,απο την 12αδα έχω βέλη με 150 φορες στο 10 και βέλη με 15 φορες στο 10 πια λες να χρησιμοποιήσω στον αγώνα :)))).

-Το βασικότερο είναι να μπορείς να βρίσκεις που κανεις το λάθος και να το βελτιώνεις,(Λάθη τεχνικής , ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΡΥΘΜΗΣΗΣ ΤΟΞΟΥ το τονίζω γιατι σε αυτο χωλαίνουμε στην Ελλάδα του καναπέ) σε αυτό δεν υπάρχει ένα "φάρμακο" αλλα πολλά όσα και οι τοξότες . "Μόνο ΕΣΥ μπορείς να βρείς" .
-Θέλει προπόνηση , γνώση , επίγνωση και υπομονή των δυνατοτήτων που έχουμε .
-Τα λάθη μας δεν τα διώχνουμε ποτε, τα συμαζεύουμε και είναι δικά μας για να τα διορθώσουμε , δεν τα δίνουμε σε κανέναν αλλον εκτός απο τον εαυτό μας .
Χωρις τα λάθη δεν θα πάμε ποτε μπροστά εάν δεν τα αναγνωρίσουμε.

(άσχετο)
Και επειδή είμαστε κοντά με τους Τούρκους (20 λεπτα απέχει η Αδριανούπολη) θα κατεβώ μάλον στο Παντουρκικό του 2009 με την ομάδα τις Αδριανούπολης στην Ατάλλεια για ενα τσεκ :)).(Εχουμε προτοκολο συνεργασιας στην τοξοβολία και εχει κινοποιηθεί στην Ε.Φ.Ο.Τ. και στην Τούρκικη ομοσπονδία Τοξοβολίας Τ.A.F. απο το 2003)

Επίσης κάνω προπόνηση και αγώνα στο γήπεδο τις Αδριανούπολης όταν έχω βάλει στα 4 σημεία του ορίζοντα τους στόχους στο γήπεδο της Ορεστιάδας.

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

ώ....
ώ ρε Μάκη...
λίγο λίγο φίλε μου...
ωρε τι θα γράψουμε αύριο; :-)) μεγάλο δίκαιο έχεις. τα λάθη μας είναι ο θησαυρός μας. απ'αυτά θα μάθουμε και θα προχωρήσουμε
Αδριανούπολη λοιπόν... ]άντε να δώ πότε θα πάμε και μαζί...

απάνω τους ωρε Έλληνες....

Koumarianos είπε...

Συγχαρητήρια παιδιά για τα πολύ ωραία άρθρα !
Πολύ ωραία ανάλυση..!

-Το «τραγούδι» μετά από πολλές πρόβες, θα εκτελεστεί κάποια στιγμή τέλεια !!!

σταυρος είπε...

Τα διαβαζω και τα ξαναματαδιαβαζω...συμπερασμα???
Σε ολα απαντηση ειναι η προπονηση!!!
Ο Προδρομος το περιγραφει διεξοδικα!!

Ομως ποσοι λεβεντες απο οσους εχουν τη δυνατοτητα βγαινουν το χειμωνα εξω???
Εδω απανταει στο σχολιο Μιλτο, οτι ο αερας κι η βροχη ειναι ιδια για ολους!!
Οποιος μπορει να κανει προπονηση οποτε θελει κι εχει τη διαθεση φυσικα, θα κανει και με αερα, και με ηλιο, και με κρυο, και μπουγελωμα, που λεει κι ο Προδρομος!
Αρα θα εχει το πανω χερι και μπραβο του, γιατι κοπιασε και το κερδισε!!
Ρωτα ομως ποσοι συντροφοι το κανουν!
Εδω καμμια κουβεντα ακουγεται κι ο αλλος γυριζει και κανει σσσστ!!
Μην ξυπνησει το μωρο!! χε χε

Καλα σ'αυτο εχω πλεονεκτημα!!!!

Απ'την αλλη οι ελαχιστοι που θελουν που να πανε???

Η Δεκελεια πχ ανοιγει καθημερινες
απο τις 15.00 μεχρι 18.30 απο τον απριλη και μετα ποιος προλαβαινει τοτε???
Οταν πιανει φθινοπωρο μας τελειωσε κι οταν κανας παλαβος σαν εμενα λεει:
"ρε μια φορα τη βδομαδα, μια προπονησουλα σας παρακαλω εστω στα 70"!!!
Η απαντηση ειναι:
"Τι το θες τωρα αυτο ?Τωρα ριχνουμε μεσα!!!"

Οσο δεν δινεται η δυνατοτητα ολο το χρονο να κανει ο κοσμος που θελει, προπονηση οποτε μπορει-δεδομενου οτι ολοι δουλευουμε- ασπρη μερα δεν βλεπουμε...!

Ανώνυμος είπε...

Σε βλέπω προπονητή της Εθνικής σε λίγα χρόνια. Άντε να έχουμε τα μέσα!
Άσε κι όλας τα φράγκα που θα κονομήσεις από τα βιβλία σου περί την ..τοξοβολία και το Πηλιορείτικο Ζεν..

μπράβο μεγάλε!



Κουβαρκίδης Λαυρέντιος
(λίγο έξω από τον άγιο Πουνέντε-Προμύρι)

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

και ποιός θα αγοράσει τα βιβλία ωρέ πατριώτ; όλοι κι όλοι καμμιά κατοστοί νοματέοι είμαστε.... τεςπα ευχαριστώ για τα μπράβο και κυρίως για το σχόλιο, που είναι το Πρώτο εκτός της συμμορίας-κοινότητας των τοξοτών. σε αναγωρεύω σε επίτιμο τοξότη του τάγματος της γουργουλιάνας...

Ανώνυμος είπε...

Αρχηγέ Μήλτο και συναθλητές.
Τι θα λέγατε το κέρδος απο τα βιβλία να τα κάνουμε:

1)Happening σε κληρώσεις εξοπλισμού σε κάθε πανελλήνιο και κύπελο μεγάλων αποστάσεων ? + τα έσοδα απο σπόνσορες (και εκτός Τοξοβολίας).
2)Ενοικίαση πούλμαν για μεταφορά των αθλητών της επαρχίας .
3)Σεμινάρια απο προπονητές εξωτερικού
4)διαφήμηση σε ΜΜΕ της Τοξοβολίας με ένθετο σπόνσορα:)))))
5)Έκδοση περιοδικού με θέμα την τοξοβολία με πολλούς σπόνσορες.

Ασχετο.-
(- Ολα τα παραπάνω θα τα αναλάβει ο σύλλογος Οδρύσες (με το αζημίωτο φυσικά) μεχρι να με βάλουν μέσα μετα θέλω ελικόπτερο και τσιγάρα.
¨))))))))).... και εάν βγώ θα γίνω παπάς , (είναι πιο γρήγορο απο Βουλευτής και εχούν την ίδια εξουσία ).-

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Μάκη;

έχεις ψιλοσαλτάρει η μου φαίνεται;
λέω μήπως... σε βάρεσαι ο ήλιος σήμερα; πόσες ώρες είχες στο γήπεδο;

Ανώνυμος είπε...

3 αρχηγε , για σημερα , αυριο 6 ωρες , Σάβατο 8 , και κυριακή 9-12 πρωί βραδυ

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

yavaş yavaş