4 Ιουλ 2009

total archery...να τρως όταν πεινάς και να κοιμάσαι όταν νυστάζεις...

ρητό της Ζεν κουλτούρας. η καλύτερη συμβουλή που αποθησαύρισα.

τους πάω αυτούς τους γέρους γιαπωνέζους δάσκαλους των τεχνών τους. καλλιγραφία, ανθοδετική, ξιφασκία, παρασκευή και προσφορά τσαγιού, ηθοποιία – θέατρο Νο, ποίηση χαϊκού, τοξοβολία... τους αισθάνομαι τόσο οικείους, σαν να' ταν συγγενείς η σαν να' μουν μαθητής τους, (που τέτοιο τυχερό...) πόσο όμορφα σκαλισμένα πρόσωπα, σώματα, χαρακτήρες και ζωή απ' την ολική εμπλοκή, μέχρι της πιο ακρότατης λεπτομέρειας, στην τέχνης τους. είναι αυτοί οι φοβεροί πολεμιστές που έχουν λυγίσει αντιπάλους μόνο με την παρουσία τους και την ματιά τους. που όταν χτυπά ο αντίπαλος, απλά δεν είναι εκεί. χτυπά τον αέρα. μεταφορικά αυτό το βρίσκεις σαν "πετυχαίνει τον στόχο χωρίς τόξο και βέλος".

απ'όσα μέσα από διαδοχικές μεταφράσεις, σαν σπασμένο τηλέφωνο έφτασαν μέχρις εμένα και όσο τα έχω κατανοήσει, η απαλλαγή απ'τον φόβο του θανάτου και συνεπούμενα οι δεσμευμένες δυνατότητες που πια ελευθερώνονται, είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα, προς αυτήν την στάση απέναντι, η καλύτερα μαζί, στην ζωή. και κατόπιν η ολοκληρωτική αφοσίωση στο τώρα, στην τέχνη η και παραπέρα, (αφού η κάθε τέχνη είναι ένα σχολείο, μια αρχή, ένας πιλότος), στην καθημερινή απλή ασχολία. τακτοποιώ τον χώρο μου, ετοιμάζω το γεύμα, ανάβω την φωτιά...

ήδη, αν και έχουν περάσει μόνο επτά χρόνια, διακρίνω αλλαγές στην ζωή, ανεπαίσθητες, που έχουν για αρχή, την μαθητεία μου στο τόξο. με τον ίδιο τρόπο που μέρα με την μέρα ξεσκαρτάρω υλικά (εύκολο) και τεχνική (πιο δύσκολο), έτσι και επιδιώκω, αναζητώ και δημιουργώ, όλο και καλύτερα, άμεσο, καθαρό, απλό και λιτό περιβάλλον, τροφή, σκέψη, τρόπο, στάση ζωής. αφαιρώ περιττά, αρχίζοντας απ' τα κιλά και συνεχίζοντας μέχρι τα risers :-) και παντού βρίσκω συσσωρευμένη με τα χρόνια και την συνήθεια άχρηστη σαβούρα. έγινε όμως η αρχή, που ως γνωστόν είναι και δύσκολη.

φίλε Περικλή,

που με ρωτάς τι θα κάνουμε στα 70, ελπίζω μέχρι τότε να έχω καθαρίσει όλα τα περιττά και να πετυχαίνω το στόχο χωρίς καν το τόξο...

10 σχόλια:

Οποιοσδηποτε είπε...

Θελω να σε δω μια μερα να πετυχαινεις το στοχο χωρις το στοχο.
Καλησπερα!!! :)

Γιατρός είπε...

Η σύνταξη ενός καταλόγου με τα προς αφαίρεση περιττά θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμη για την επιστήμη.

Οποιοσδηποτε είπε...

Χμμμμ, τα παιδακια ειναι στην Κερκυρα και δεν σχολιαζουν το βλογ...

Vassilis είπε...

Παιδάκια ??
Όλοι σχεδόν γκρίζα μαλλιά είχανε (Προσοχή !!! τρίτο πληθυντικό πρόσωπο παρακαλώ :)

Οποιοσδηποτε είπε...

Ναι, χαιδευτικα, τα παιδακια :D

Nick είπε...

Ωραία τα σχόλια για τα παιδάκια... Ελπίζω να συμφωνούν όλα τα "παιδάκια" ότι ο γερόλυκος ο Κωνσταντίνος τους έβαλε τα γυαλάκια.

Τέρμα τα υποκοριστικά, καταντήσαμε νηπιαγωγείο.

Οποιοσδηποτε είπε...

Tοξο-βολικο νηπιαγωγιο.

Μέλτος είπε...

χα... μου άρεσε αυτό, μετά τα σχόλια για ηλικίες κλπ, αφού ως γνωστόν η τοξοβολία δεν κοιτά χρόνια...
τοξο-βολικό νηπιαγωγείο... μμμ κάνει και για τίτλο βλόγ...

Ανώνυμος είπε...

άντε, με το καλό, σε 10 χρόνια και σχολή στοχοζενίας στον ηρωϊκό ΑηΓιάννη....
Μόνο που νομίζω ότι θα πρέπει να είναι διεθνής, (δηλαδή αρχισε να μελετάς κάτσις μιγγλέζι... διότι η την ορολογία κατέχεις, αλλά για την διδασκαλία, ως γνωστόν δεν αρκεί μήτε για ψοφοβολία)

Γκετζ

Μέλτος είπε...

αποτάσσεσαι την διδασκαλία;
αποτάσσομαι...

μόνο ρεβάνς απ'τον Μίμη θέλω...