20 Δεκ 2010

άκου... (βασικός Ρυθμός)

μου είπε ο δάσκαλός μου και εγώ, κρυφά, στο μεταφέρω!
"τώρα για τις γιορτές, εμείς την δουλειά μας! θα σου δώσω μιάν άσκηση..."

βγάλε το σκοπευτικό.
στάσου κοντά στο στόχο.
προετοίμασε την βολή σου με τον τρόπο που συνηθίζεις.

βάλε τον μετρονόμο με μέτρο 4/4 και Largo. 1 δεύτερο το τακ και στο 4 κουδουνάκι...

θα δώσεις περί τα 4 δεύτερα στο μέρος: σηκώνω το τόξο ευθυγραμμίζω στόχο και βέλος, ανοίγω το τόξο.
αμέσως με την επαφή του χεριού στο σαγόνι, θα δώσεις 4 δεύτερα max!  στην ενότητα, πίεση πίσω - μπρος, έως click!
και άλλα 4 δεύτερα μένοντας πάνω στο στόχο, σαν να κρατάς ακόμη το βέλος. ακριβώς όπως μένει η γαϊδάρα, αφού ξεκαβαλίσει ο γάιδαρος, ... προσπαθώντας να καταλάβεις δηλ. τι είν' αυτό που συνέβη και που σε βρήκε!!! πάρε μιαν ανάσα ( διαφραγματική πάντα, να φουσκώνει η κοιλιά χαμηλά, όχι ο θώρακας...) και ξανά. και ξανά.

όταν με το καλό αυτός ο ρυθμός εγκατασταθεί, βάλε τον ρυθμό στα 3/4. μέχρι εκεί. όταν το  εμπεδώσεις, βάλε το σκοπευτικό σου και ξανά εκτελείς τα ίδια. ακριβώς! προσοχή κακομοίρη μου ΜΗΝ και πάει η δύναμή σου στο σημάδεμα!!! απλά πίεζε όπως και πριν το pin πάνω στο στόχο, αλλά μην ξεχνάς και το τράβηγμα... επ' ουδενί μην προσπαθείς να κρατήσεις το pin ακίνητο. αυτό απλά δεν γίνεται. από δική μου πείρα αν αφαιρέσεις το pin ακόμη καλύτερα. αν βάλεις και μια μεγάλη ροδέλα που να χωρά όλη την ψάθα στα 90μ, για σκοπευτικό ακόμη πιο καλά. τα flouo pin είναι για τον Ινδιάνο...

μόλις διαπιστώσεις αρρυθμίες και κολλήματα, ξανά απ' την αρχή την άσκηση...

το θέμα αγαπητέ είναι, να ελευθερωθείς απ' τον στόχο... και να βάλεις όλο το είναι σου, στην διαδικασία.

αυτή η ασκησούλα, με την προϋπόθεση να' χεις ταιριασμένο βέλος, δίνει αποδεδειγμένα στα 18μ, 10 8αρια και μισά μισά 9αρια 10αρια. δηλ 555/600. το οποίο είναι μια καλή αρχή, ασχέτως που στην ελλάδα δίνει και μέταλλο. αυτό πιο πολύ ζημιά κάνει, παρά καλό.
προς ώρας μείνε και δούλευε πάνω σ' αυτήν την βάση. δεν μπορείς να εκβιάσεις κάτι παραπάνω. δουλεύοντας με υπομονή, πότε κοντά και πότε μακρυά, θα δεις σιγά - σιγά πράγματα που πρώτα ήταν αόρατα... μετά θα λιγοστέψουν τα 8άρια... κατόπιν τα 9άρια, και στο τέλος βέβαια, θα λιγοστέψουν και τα 10άρια...

και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.....

αφιερωμένο στον αγώνα του Ηλία! αγάντα φίλε!!!

11 σχόλια:

Κουλης Παυλος είπε...

Σύμφωνο απόλυτα φίλε μου όλα γίνονται με τον ρυθμό!
4/4 ,3/4 ελπίζω να μην μας Βάλεις να ρίχνουμε με 2/4

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Παύλο, αν ποτέ πας με το τόξο για κυνήγι, όχι αυτό που έχεις τώρα για target archery... άλλο, αληθινό τόξο εννοώ! ε τότε θα κάνεις και βολή του 1/4!!!

Αλέξανδρος Ταυλίκος είπε...

Φτου, πάλι δουλειά μας βγήκε Χριστουγεννιάτικα. Και όχι τίποτες άλλο, αλλά εγώ ο άμουσος, που να βρω μετρονόμο τέτοιες μέρες. Γιατί, φυσικά, πρέπει να το δοκιμάσουμε, να λέμε ότι το κάναμε !!!

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Άλεκ; βάλε ένα γύφτο να χτυπά νταούλι... εεε μέχρι να πάρεις μετρονόμο... η μέτρα φωναχτά 101 102 103 104!!! ε; καλό; :-))

Enippeas είπε...

Άλλη ιδέα! Έχεις walkman (ή discman ή ipod ή κάτι με ακουστικά βρε αδερφέ!) και αν γουστάρεις βάζεις και ένα καμηλιέρικο ζεϊμπέκικο στα 9/8, π.χ. το βαπόρι απ΄την Περσία (επαφή στο σαγόνι), το βαπόρι απ΄την Περσία (click!), το βαπόρι απ΄την Περσία (μένεις στο στόχο), πιάστηκε στη Κορινθία (διαγράφεται στο πρόσωπο το χαμόγελο της επιτυχίας!). :D
Έτσι γλυτώνει κανείς και την αγορά μετρονόμου!

Πάντως Μέλτο, άσχετα απο την πλάκα, νομίζω πως είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσει κανείς συντονισμό κινήσεων και φυσικά σωστό χρονισμό. Ειδικά για μένα που είμαι άπειρος ακόμη, βλέπω πως όταν ρίχνω με τον ρυθμό που επιβάλει ο coach (συνήθως μέτρημα ως το 3) βγαίνω πιο καλά. Και έχω ήδη μετρονόμο... ;)

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Enippea, αγαπητέ! είδες που συναντιώνται τα πνέυματα, μεγάλα η άπειρα; ωραίο το κόλπο με το "Βαπόρι"
παρα πολύ καλό και σωστό :-))
το θέμα είναι να μην μείνεις και "παγώνεις" απένταντι απ' το στόχο περιμένοντας πότε θα κάτσει το pin.γιατί όταν κάτσει, μέχρι να πείς τώρα να ρίξω, έχει φύγει ... το βαπόρι απ' την περσία κλικ λοιπόν και οτι έρθει! θάναι καλύτερο και πιο διασκεδαστικό!

Vassilis είπε...

Είπα να μην σε τσιγκλίσω χρονιάρες μέρες .....αλλά δεν μπορώ :)
Λοιπόν, στο δικό μου (και μάλλον λειψό) μυαλό ο ρυθμός της βολής και η διαδικασία της βολής είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Είτε θα έχεις ρυθμό (και θα μπεις στο τριπάκι της χρονομετρημένης βολής) είτε θα μετατρέψεις την βολή σε διαδικασία και θα μπεις σε άλλα μονοπάτια. Και μην μου πεις ότι και η διαδικασία απαιτεί κάποιον ρυθμό γιατί ΔΕΝ προϋποθέτει, αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις ρυθμό σε μια διαδικασία αλλά δεν είναι απαιτούμενο !!!!!!!!!! και αυτό είναι το καλό με την διαδικασία. Ναι μεν σε βάζει σε κάποια "καλούπια" αλλά σου αφήνει χώρο και για προσωποποίηση. Στην διαδικασία εσύ καθορίζεις πότε θα μπει σε εφαρμογή ενώ στον ρυθμό ... απλά μπαίνεις στην βολή και είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις (τον ρυθμό. Το καλό (και κακό) με τον ρυθμό είναι ότι αν δεν πάει καλά η βολή τότε μπορείς να επικαλεστείς σαν δικαιολογία ότι απλά βγήκες εκτός ρυθμού (όχι ότι η τεχνική σου είναι.... χειρότερη από την δική μου (για να μην πω κάτι πιο άσχημο :)

Αυτά... και όπως λέει και κάποιος φίλος

Για όσους κατάλαβαν, δεν απαιτείται εξήγηση!

Για όσους ΔΕΝ κατάλαβαν, ΔΕΝ υπάρχει εξήγηση!

Καλές γιορτές φίλοι

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

για τοξοβολία, στο 'χω ξαναπεί, δεν μιλάω μαζί σου, καθώς είσαι ντιπ άσχετος και αδούλευτος :-))
ότι θέλεις κάνε και προπονητή έχεις...
και γω δεν ξέρω, μόνο το δουλεύω, να περνάει ο χρόνος, που περνάει έτσι κι αλλιώς. ότι θυμάμαι χαίρομαι...

αλλά, για το θέμα ρυθμός, ένα θα σου πω. το σύμπαν ολάκερο ένας ρυθμός είναι, ένας παλμός... εσύ αφού μπορείς κάτσε απ'έξω

αυτά...

Vassilis είπε...

Διόρθωση
Το σύμπαν κατά γενική παραδοχή ΕΙΝΑΙ ΧΑΟΤΙΚΟ !!!!!
Ούτε ρυθμός ούτε παλμός, απλά οι αισθήσεις μας δεν μας αφήνουν να αντιληφθούμε (άμεσα) το χάος μέσα στο οποίο υπάρχουμε...

Αν έχεις κάνει λάθος σε αυτό ίσως να έχεις κάνει λάθος και στα άλλα στα οποία μου προσάπτεις (χεχεχε)

Ανώνυμος είπε...

Τρεις εφτά είκοσι μια.

Ανώνυμος είπε...

tres interessant, merci