18 Δεκ 2014

η Σκοποβολή ως Πνευματικό Άθλημα

το παρακάτω αποτελεί μέρος από το, 
Εγχειρίδιο Τεχνικών Ικανοτήτων της BFTA(Βρετανικής Ομοσπονδίας Field Target) - Ανανεωμένο  για την τελική του μορφή είναι υπεύθυνος ο András Fekete-Móró και την μετάφραση στα ελληνικά ο Αλέξιος Μπαμπαλής.
πιστεύω πως ``μας`` είναι χρήσιμο και το παραθέτω.



13. Η Σκοποβολή ως Πνευματικό Άθλημα
Η Σκοποβολή είναι κυρίως ένα Πνευματικό Άθλημα.


Αν και απαιτείται ένα τεχνικό επίπεδο του σκοπευτή τα περισσότερα όπλα και τα σκοπευτικά τους είναι ανώτερα του σκοπευτή που τα χειρίζεται και από αυτό το σημείο και πέρα η επιτυχία στηρίζεται καθαρά στην γνώση την εμπειρία και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε την εκάστοτε στιγμή. Σίγουρα και στην τύχη: ωστόσο όσο πιο προπονημένοι είμαστε τόσο πιο τυχεροί γινόμαστε...' :-)

Μία καλή βολή κρίνεται και αποφασίζεται μέσα στο κεφάλι. Σίγουρα ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι καλής ποιότητας και σωστά ρυθμισμένος αλλά οι περισσότεροι σκοπευτές το έχουν αυτό, αλλά μόνο ένας από αυτούς κερδίζει τον αγώνα. Γιατί; Κάποιος θα μπορούσε να πει εξαιτίας των ικανοτήτων του αλλά και πάλι οι ίδιοι άνθρωποι με τον ίδιο εξοπλισμό φτάνουν σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα μέσα σε μια δυο εβδομάδες. Γιατί; Ας το εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο.
   


13.1. Αυτοσυγκέντρωση


Πολλοί άνθρωποι έχουν λάθος εκτίμηση του τι σημαίνει αυτοσυγκέντρωση. Στην σκοποβολή, 'αυτοσυγκέντρωση' δεν σημαίνει η απορρόφηση μας σε κάτι και σίγουρα δεν σημαίνει μία απεγνωσμένη προσπάθεια να πετύχουμε τον στόχο.

Θα πρέπει να κοιτάξουμε τι πραγματικά σημαίνει η επικέντρωση ή αλλιώς εστίαση στις πολεμικές τέχνες της ανατολής: η προσπάθεια στην επίτευξη της τελειότητας, το να γίνεις ένα με την όλη διαδικασία της βολής και πάνω απ όλα, η τέλεια εκτέλεση της βολής. Το φανταστικότερο στην σκοποβολή είναι το ότι ακόμα και ένας αρχάριος μπορεί βιώσει το τι σημαίνει τέλεια βολή. Ένας αρχάριος στο άλμα εις ύψος δεν θα καταφέρει ποτέ να πηδήξει τόσο ψιλά όσο ο παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά ο αρχάριος σκοπευτής μπορεί, τόσο ομαλά και όμορφα, όσο και ο προχωρημένος. Αυτό που τους κάνει να διαφέρουν είναι η επαναληψιμότητα, που σημαίνει ότι οι αρχάριοι μόνο μερικές φορές επιτυγχάνουν ενώ οι πιο έμπειροι σκοπευτές το επαναλαμβάνουν 49 στις 50 φορές σ έναν μεγάλο αγώνα...



13.2. Νοητικός Έλεγχος


Ένα από τα χαρακτηριστικά του Field Target είναι η μεγάλη του ποικιλομορφία. Ρίχνουμε σε κάθε στόχο μόνο μία φορά, δεν υπάρχουν 2 ίδιοι στόχοι, κάθε βολή σημαίνει διαφορετική απόσταση, kill size, συνθήκες φωτεινότητας και ανέμου. Το ύψος του κάθε στόχου η κλίση του εδάφους ακόμα και το σημείο και η θέση βολής δεν είναι ίδια από στόχο σε στόχο. Αλλαγές στην θερμοκρασία φέρνουν με τη σειρά τους διαφορές στις ταχύτητες του βλήματος, και το σημείο πρόσκρουσης μπορεί να εμφανίσει μετατόπιση. Οι συνάδελφοι σκοπευτές μιλούν, κάνουν αστεία ακόμα και ο αγώνας σταματάει κάποιες φορές για μερικά λεπτά. Σε αντίθεση με την ISSF, οι θέσεις βολής διαφέρουν από στόχο σε στόχο και σε καμία περίπτωση δεν επαναλαμβάνεις την καλά προβαρισμένη στάση για 60 απανωτές φορές, αλλά οι θεμελιώδης αρχές της βολής επαναλαμβάνονται με μικρές τροποποιήσεις. Εξαιτίας αυτής της ποικιλομορφίας το αγώνισμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά σίγουρα απαιτεί διαφορετική νοητική και ψυχική κατάσταση από αυτή των ολυμπιακών αγωνισμάτων.

Κάποιες φορές δεν είναι αρκετό να είμαστε επικεντρωμένοι απλά στην βολή καθ όλη την διάρκεια ενός αγώνα. Όλοι μας έχουμε βιώσει μία τέτοια εκτελεσμένη βολή, αλλά ο πύργος της κάθετης ανύψωσης του σταυρονήματος στην διόπτρα να έχει περιστραφεί μία φορά περισσότερο απ όσο θα έπρεπε - ή σε αντίθεση, να έχουμε υπολογίσει τον άνεμο να έχουμε κάνει την σωστή διόρθωση και η η βολή να καταλήξει στις 6 η ώρα. Αυτά είναι τα συνήθη λάθη όταν ο σκοπευτής είναι επικεντρωμένος μόνο σε ένα κομμάτι της όλης διαδικασίας της βολής και αγνοεί τα υπόλοιπα. Στο Field Target η ιδανική προσέγγιση είναι όταν ο σκοπευτής μπορεί κατ`εξακολούθηση να αλλάξει την λειτουργία του εγκεφάλου του ανάμεσα σε alpha και beta.

    Beta level: ορθολογική σκέψη με το αριστερό κομμάτι του εγκεφάλου.
    Αναγνώριση των στόχων, μέτρηση της απόστασης, ρύθμιση του σκοπευτικού, εκτίμηση της διόρθωσης για τον άνεμο, γέμιση του τυφεκίου. Κάθε παράγοντας πρέπει να ληφθεί υπόψιν με την απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια, κάνοντας όλα τα προαναφερθέντα. Μετρήσεις, λήψη αποφάσεων, διορθωτικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν, δίνοντας προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια. Το θέμα μας είναι να προετοιμάσουμε την βολή 'επαγγελματικά' και αμέσως μετά την βολή γυρνάμε σε αυτή την κατάσταση όταν βγάζουμε συμπεράσματα για την βολή και αναλύουμε τα πιθανά λάθη ή την επιτυχία της βολής μας.
    
    Alpha level: ενστικτώδης, διαισθητική σκέψη με το δεξιό τμήμα του εγκεφάλου.
    Πλέον δεν χρειάζεται να σκεφτούμε ούτε και να εικάσουμε οτιδήποτε, αλλά τώρα έρχεται η στιγμή που θα εκτελέσουμε την βολή: βρίσκουμε το σημείο μηδενισμού, σκοπεύουμε, βάλλουμε και ακολουθούμε την βολή μας (follow through). Εδώ όλα τρέχουν από μόνα τους, ο σκοπευτής δεν ΄κάνει΄ την βολή αλλά την 'βιώνει'. Ο μόνος εξωτερικός παράγοντας που λαμβάνουμε υπόψιν είναι ο άνεμος. Σύμφωνα με τις αλλαγές του, αλλάζουμε την διόρθωση που κάναμε στην προηγούμενη φάση, αλλά αυτό πάλι συνεχίζει να γίνεται ενστικτωδώς. Το θέμα μας είναι να μπούμε μέσα στην φούσκα μας και να αφαιρέσουμε οτιδήποτε προέρχεται από τον εξωτερικό κόσμο, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στην βολή και το πως θα την εκτελέσουμε τέλεια.

Στην πραγματικότητα είναι αδύνατο φυσικά να αλλάζουμε την λειτουργία του εγκεφάλου μας και την αντίληψή μας ολοκληρωτικά κάθε μισό λεπτό, αλλά στοχεύουμε στο να πετύχουμε τις παραπάνω λειτουργίες σκέψης και προσπαθούμε να τις εξαλείψουμε και να τις διαιρέσουμε σε κάθε φάση. Είναι επίσης χρήσιμο να σκεφτόμαστε συνέχεια την διχοτόμηση των λειτουργιών αυτών, και πεισματικά να προσπαθούμε να το επιτύχουμε. Κατά την διάρκεια της προπόνησής μας προσέχουμε τον εαυτό μας όταν κάνουμε τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες και κατά την διάρκεια της εκτέλεσης της βολής. Επικεντρωνόμαστε στο καθένα από αυτά ξεχωριστά και προσπαθούμε να διακρίνουμε τις διαφορές. Όσο γρηγορότερα διακρίνουμε τις δύο διαφορετικές καταστάσεις συνείδησης, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τις θυμηθούμε την κατάλληλη στιγμή κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

 

13.3. Κίνητρο

Αντίθετα με άλλα αγωνίσματα όπως πχ η ξιφασκία, το σκάκι ή το ποδόσφαιρο, στην σκοποβολή οι πραγματικοί αντίπαλοι δεν είναι οι άλλοι άνθρωποι που παίζουν στο παιχνίδι. Όσο παράξενο και να ακούγεται, διότι στην τελική θέλουμε να κερδίσουμε τους υπόλοιπους, κατά την διάρκεια ενός αγώνα αντίπαλοί μας δεν είναι αυτοί. Και πως γίνεται αυτό; Στο FT κανένας δεν θα ρυθμίσει το όπλο του άλλου, ούτε κατά λάθος θα παραπατήσει πάνω στο όπλο μας, να μας τραβήξει το αυτί την ώρα που ρίχνουμε και σίγουρα δεν θα φωνάζει τριγύρω μας την ώρα που ρίχνουμε - έτσι λοιπόν πως μπορούμε να τους κερδίσουμε; μόνο με ένα τρόπο: Να ρίξουμε καλύτερα απ ότι αυτοί!

Οι αντίπαλοι του σκοπευτή είναι οι στόχοι. Πρέπει να παλέψουμε με αυτούς όσο χρειάζεται, μέχρι να τους υπερνικήσουμε. Αν και μπορεί να μας αρέσει να το σκεφτόμαστε έτσι αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια. Διότι κάθε στόχος μπορεί να πέσει. Ο στόχος που έχασε ας πούμε ο παγκόσμιος πρωταθλητής, έπεσε από 80-90 άλλους εύστοχους σκοπευτές. Άρα τον πυρήνα του προβλήματος πρέπει να τον ψάξουμε αλλού.

Ο πραγματικός αντίπαλος του κάθε σκοπευτή είναι ο εαυτός του. Τα δικά του λάθη, οι δικοί του φόβοι και οι δικές του κακές συνήθειες - τα πάντα μπορούν να φανούν εμπόδιο στην εκτέλεση μίας τέλειας βολής. Εάν μπορούμε να υπερνικήσουμε όλα αυτά τότε υπερνικάμε τους στόχους και μαζί με αυτό όλους τους υπόλοιπους που παίζουν.

Είναι παντελώς λάθος να έχουμε κίνητρο εικόνες δόξας, τρόπαια και το πόντιουμ που κάθεται ο νικητής του αγώνα... Αυτοί που τα ονειρεύονται ακολουθούν λάθος μονοπάτι. Ο μόνος δρόμος για την επιτυχία είναι να εκτελούμε τέλειες βολές. Αυτό πρέπει να οραματιζόμαστε, να ονειρευόμαστε και να θέσουμε ως στόχο.


    Λάθος κίνητρο: οι εικόνες θριάμβου.

    Επευφημίες, χειροκροτήματα, ύμνοι, λουλούδια, λαμπερά μετάλλια κούπες, διπλώματα, τρόπαια, στήλες εφημερίδων, συγχαρητήρια στα φόρα.
    Αυτοί που τα σκέφτονται αυτά πριν τον αγώνα έχουν σίγουρα υποβαθμίσει τα αποτελέσματα που τυχόν θα έφερναν στο τέλος αυτού διότι επικεντρώνονται σε πράγματα που δεν θα 'πρεπε. Δεν θα βοηθήσουν κανένα να κερδίσει αλλά αντιθέτως σίγουρα θα του αποσπάσουν την προσοχή από τους πραγματικούς στόχους.



    Σωστό κίνητρο: η εικόνα μιας τέλειας βολής.

    Το άμεσο καθάρισμα της εικόνας μέσα στην διόπτρα και η σιγουριά που σου δίνει για την αποστασιομέτρησή σου, η αίσθηση του ανέμου, το να καθίσουμε στην θέση βολής όσο πιο άνετα γίνεται στο φυσικό σημείο σκόπευσης, το οδήγημα του νηματόσταυρου πάνω στον στόχο και το αρμονικό του παίξιμο πάνω σε αυτόν, η αίσθηση της σκανδάλης με τον δείκτη μας, η απρόσμενη απελευθέρωσή της και το σταθερό ακολούθημα της βολής, το ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι χαρά και ευτυχία - και τέλος, σαν ανταμοιβή για όλα αυτά, το ηχηρό πέσιμο του στόχου.
    Όλα αυτά αξίζουν να τα ονειρευόμαστε, γιατί σε αυτή την περίπτωση ο εγκέφαλος είναι στο 'on', και κατά την διάρκεια ενός αγώνα θα είναι ευκολότερο να τα θυμόμαστε.



13.4. Νευρικότητα και Συναισθήματα


Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στις συγκινήσεις που δίνει ένας αγώνας και το άγχος που προκαλεί. Αυτοί που στερούνται συναισθημάτων εντελώς δεν λαμβάνονται υπ' όψιν ως άνθρωποι και γι' αυτό δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν μέρος στον αγώνα. Ο ενθουσιασμός είναι εντελώς φυσικός, αλλά το θέμα είναι πως τον αντιμετωπίζει ο καθένας μας και πως αποτυπώνεται στα αποτελέσματά του. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι για να χειριστούμε τα συναισθήματά μας κατά της διάρκεια ενός αγώνα:




   
 Μερικοί γίνονται λεία αυτών. 

    Οι πιο άτυχοι είναι αυτοί που είναι οι πιο ενθουσιώδεις και αν και ρίχνουν εκπληκτικά στο σπίτι και μερικές φορές επιτυγχάνουν εκπληκτικά αποτελέσματα - για κάποιο λόγο δεν το επαναλαμβάνουν στον αγώνα. Βιάζονται, ανησυχούν παραπάνω, κάνουν λάθος μετρήσεις, ξεχνούν ή απλά δεν το κάνουν τόσο καλά' και όταν κάθε ελπίδα έχει πλέον χαθεί είναι τελικά ικανοί να ρίξουν με την ηρεμία της απελπισίας και με τον τρόπο που συνηθίζουν κατά την προπόνησή τους. Είναι ξεκάθαρα μπλοκαρισμένοι από τα συναισθήματά τους, είναι κακό γι' αυτούς, γι' αυτό το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να το συνηθίσουν και να μάθουν να το διαχειρίζονται. Συχνοί αγώνες μπορούν να βοηθήσουν, καθώς και η προπόνηση σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ένα απλό στοιχηματάκι στην προπόνηση για μια μπύρα είναι αρκετό...


    
    Κάποιοι τα ξεπερνούν

    Ο έμπειρος αγωνιζόμενος είναι απλά νευρικός, αλλά αυτό δεν έχει αντίκρισμα στην απόδοσή του. Είναι ικανός να κρατήσει τα συναισθήματά του υπό έλεγχο ούτως ώστε να μην επηρεάσουν τα αποτελέσματά του. Όλες οι μικρές ρουτίνες μπορούν να επεξεργασθούν ούτως ώστε ο αγώνας να γίνει ένα οικείο περιβάλλον, και να μην τον αισθάνεται διαφορετικά απ' ότι μία προπόνηση με αποτέλεσμα να βγάλει τον πραγματικό του εαυτό. Δραματικά βοηθάει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης εάν καταφέρνουμε να ρίχνουμε το ίδιο στην προπόνηση και στον αγώνα. Ένας τέτοιος σκοπευτής μπορεί να γίνει πολύ επιτυχημένος, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο έργο διότι η εσωτερική μας ειρήνη είναι άμεσα εξαρτώμενη από εξωτερικούς παράγοντες και καθετί μπορεί να μας βγάλει εκτός ρυθμού, πολλά είναι τα περιστατικά που μπορούν να συμβάλουν σε κάτι τέτοιο σε έναν αγώνα FT.

    
    Λίγοι τα χρησιμοποιούν

    Η χρήση των συναισθημάτων είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο σκοπευτής μπορεί να τα κατευθύνει και να προσανατολίσει τον εαυτό του και κάτι τέτοιο ταιριάζει περισσότερο στις συνθήκες του Field Target. Είναι πολύ καλύτερα γι αυτούς που όχι μόνο μπορούν να υπερνικήσουν αλλά να κάνουν και χρήση του κρύου ιδρώτα που τους πιάνει στον αγώνα. Ο ενθουσιασμός όχι μόνο παραλύει αλλά ενθαρρύνει τον σκοπευτή επίσης και μέσα από ένα θετικό συναίσθημα, αυτοβοηθάται, ώστε να τραβήξει μπροστά. Πολλές προπονήσεις, αγώνες δίχως ένα λάθος, όσο μεγαλύτεροι είναι οι αγώνες να τα πηγαίνει όλο και καλύτερα. Το να αγωνιζόμαστε με τέτοια ψυχοσύνθεση δεν είναι πρόβλημα, το πραγματικό πρόβλημα είναι το πως να διατηρήσουμε το κίνητρο.


Πόσο συναίσθημα επιτρέπεται να μπει στην σκοποβολή; 

Η χαρά έπειτα των καλών αποτελεσμάτων και ο εκνευρισμός εξαιτίας των κακών είναι κομμάτι της διαδικασίας μάθησης. Γι' αυτούς που δεν τους κάνει διαφορά στο τι ρίχνουν δεν θα έχουν ερέθισμα για να γίνουν καλύτεροι. Δεν είναι ανάγκη να απομονώσουμε τα συναισθήματα, αλλά πρέπει να δυναμώσουμε τις θετικές επιδράσεις αυτών και να αποδυναμώσουμε τις καταστροφικές. Έτσι λοιπόν ΝΑΙ, μπορούμε να θυμώσουμε με μία αστοχία (αλλά παράλληλα να μάθουμε από αυτήν) και μπορούμε να ευθυμήσουμε με την επιτυχία (χωρίς να το παρακάνουμε με την αυτοπεποίθηση). Η ανάλυση των συναισθημάτων αργά και εντατικά μπορεί να γίνει για μας μια προσωπική ψυχανάλυση, κατά την οποία σαν άμεση επιβράβευση ή τιμωρία βοηθάει να αποδεσμευόμαστε από κακές τεχνικές και να ενισχύουμε τις καλές.

Αρνητικές και καταστροφικές συναισθηματικές αντιδράσεις:

    Ο τρόμος και ο φόβος του λάθους
    Λήθαργος, απόγνωση και παράδοση λόγω των αστοχιών
    Καημός για τις πτώσεις των στόχων
    Υπέρ αυτοπεποίθηση μετά από μία καλή βολή

Θετικές και χρήσιμες συναισθηματικές αντιδράσεις:

    Ο 'συναγερμός' σημαίνει σε καταστάσεις παρολίγον αστοχίας
    Η αποβολή των παθών μας γρήγορα και εντελώς
    Η επιθυμία να εκτελέσουμε την τέλεια βολή
    Ευθυμία στην εικόνα της πτώσης του στόχου


13.5. Απορροφώντας τις Αστοχίες

Το να κάνουμε λάθος δεν είναι κάτι θεμιτό. Αλλά εάν έχει ήδη γίνει, πρέπει να είμαστε ικανοί όχι μόνο να το διαχειριστούμε αλλά και να επωφεληθούμε από αυτό όσο το δυνατό περισσότερο. Βασιζόμενοι στο follow through πάνω στον στόχο και στο σημάδι που άφησε η βολίδα συνήθως μπορούμε να βρούμε ποια ήταν η αιτία και να μάθουμε από αυτό. Εάν ο άνεμος πήρε τη βολίδα μακριά, τότε το λιγότερο που ξέρουμε τώρα είναι το πόσο τον υπερεκτιμήσαμε η το πόσο τον υποτιμήσαμε καθώς και να πούμε ότι τουλάχιστον η βολή που κάναμε ήταν σωστή εκτός από το κομμάτι του υπολογισμού του ανέμου. Εάν η βολή από μόνη της δεν ήταν τεχνικά καλή, αλλά είχαμε έναν καλό υπολογισμό του ανέμου επεξεργαζόμαστε τι κάναμε καλά ανεξάρτητα από την αστοχία και τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξουμε, αλλά πάνω απ όλα: το παίρνουμε σαν προειδοποίηση.

Μερικές φορές η αστοχία είναι ένα ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο μετά το οποίο ταρακουνιόμαστε και λέμε στον εαυτό μας αρκετά δεν έχω την πολυτέλεια για άλλο. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις βοηθάει να χαλαρώσει λίγο η ένταση: Μετά από 30 τέλειες βολές υπάρχει η συνήθεια να σκεφτόμαστε την καθαρή κάρτα των αποτελεσμάτων αντί να σκεφτόμαστε μόνο την επόμενη βολή ή να σκεφτόμαστε την πρώτη θέση και διάφορα άλλα παραδείγματα κακών κινήτρων. Από την στιγμή που έχουμε μία αστοχία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον αν θα πέσει ο στόχος γιατί σίγουρα δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα τον ρίξουν, εξάλλου υπολείπονται ακόμα 49 στόχοι οι οποίοι είναι αρκετοί για να κερδίσουμε τον αγώνα. Ωστόσο, εάν παραδοθούμε στα μισά του αγώνα, μπορεί να καταλήξουμε με το γεγονός ότι με αυτές τις 3 αστοχίες θα παίρναμε τον αγώνα και μόνο εξαιτίας των άλλων πέντε αστοχιών του δε βαριέσαι καταλήξαμε στην εικοστή θέση. Είναι δύσκολο να συνεχίσεις με το χαρτί του ενθουσιασμού όταν αυτό το τρένο έχει ήδη φύγει αλλά πάρτο σαν ευκαιρία να εξασκήσεις την αυτοπειθαρχία. Έπειτα είναι πιθανό να βρεθείς στην τριάδα μόνο και μόνο γιατί δεν το έβαλες κάτω.

Και ακόμα και αν δεν κέρδισες δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν έριξες όσο καλύτερα μπορούσες στο μέγιστο των γνώσεων και των δυνατοτήτων σου και δεν επανέλαβες το ίδιο λάθος για δεύτερη φορά στον ίδιο αγώνα, τότε άξιζε η μέρα. Έμαθες, ανάπτυξες τις ικανότητές σου και την επόμενη φορά ξέρεις τι δεν πρέπει να κάνεις. Και πάντα υπάρχει η επόμενη φορά.



13.6. Ποιο είναι το μυστικό;

Έχω μια ερώτηση την οποία κατά τα τελευταία χρόνια την έχω κάνει σε πολλούς κορυφαίους σκοπευτές, που είχα την τύχη να γνωρίσω στους διεθνής αγώνες που έλαβα μέρος. Εξέφραζα την ερώτησή μου πάντα με τα ίδια λόγια: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου και τι θα συμβούλευες σε κάποιον που θέλει να ρίχνει τόσο καλά όπως εσύ? Οι απαντήσεις ήταν όλες πάνω κάτω οι ίδιες:

    "Ελπίζω να μην σε δυσαρεστήσω αλλά αυτό το μεγάλο μυστικό απλά δεν υπάρχει. Πολλές μικρές λεπτομέρειες φέρνουν την ολοκλήρωση και την τελειότητα."
    
    "Ξεκίνησα στα 16 με ένα αεροβόλο ελατηρίου. Βοηθάει, πολλοί καλοί σκοπευτές έκαναν το ίδιο από το 1980. Αρκετά σκληροί και δύσκολοι αγώνες είναι ο καλύτερος τρόπος για την εξέλιξη, αλλά αυτό είναι κάτι που δύσκολα το διευθετούμε!"
    
    "Μπορεί να ρίξεις όλους τους στόχους - Τα ονόματα ή τα ρεκόρ των άλλων σκοπευτών δεν μπορούν να το αλλάξουν αυτό. Μου πήρε μόνο 10 χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να ρίχνω τους στόχους αντί να προσπαθώ να κερδίσω τους υπόλοιπους σκοπευτές. Είναι μόνο τα 2-3 τελευταία χρόνια που πραγματικά πιστεύω ότι μπορώ να σταθώ πλάι πλάι σε όλους αυτούς τους κορυφαίους σκοπευτές και μόλις το πίστεψα κατάφερα και να τους κερδίσω."
    
    "Η συμβουλή μου για να ρίχνετε καλύτερα είναι να ρίχνετε όταν έχει αέρα και όχι με την άπνοια. Ο άνεμος είναι το σημαντικότερο."
    
    "Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας με τον άνεμο; Μόνο υποθέτουμε. Ρίχνω εδώ και 20 χρόνια έχω κάνει αμέτρητες υποθέσεις για τον άνεμο και αυτό που βλέπω τώρα είναι ότι οι υποθέσεις μου έχουν λίγο περισσότερη ακρίβεια."
    
    "Δεν υπάρχει μυστικό.Πρέπει απλά να δουλέψουμε σκληρά σε όλες τις συνθήκες. Όταν οι άλλοι κρύβονται κάτω από τα υπόστεγα λόγο του καιρού εσύ βγες έξω και προπονήσου. Όσο σκληρότερα προπονηθείς τόσο πιο εύκολες θα γίνονται οι βολές σου και τόσο πιο συγκεντρωμένος θα είσαι μην αφήνοντας τίποτε να σου αποσπάσει την προσοχή."
    
    "Το μυστικό; Δεν υπάρχει. Παίζω FT για 20 χρόνια, αυτό στ' αλήθεια βοηθάει. Το να έχεις μια πολύ καλή τεχνική και τον σωστό εξοπλισμό, συν τον ενθουσιασμό. Μην σταματάς να προπονείσαι αλλά πάνω απ όλα σιγούρεψε ότι απολαμβάνεις την σκοποβολή που κάνεις, εάν δεν την απολαμβάνεις τότε δεν θα πάει καλά. Επίσης μην προπονείστε μονάχα, το να πηγαίνετε σε αγώνες θα σας κάνει περισσότερο καλό."

Λοιπόν συνάδελφοι, πάμε, τώρα ξέρετε και εσείς το μυστικό! :-)

προσθέτω : εκεί, στην κουτοφραγκιά, οι ομοσπονδίες ζητούν και παίρνουν από ένα υψηλού επιπέδου προπονητή, ένα έντυπο προς χάριν προόδου της Βάσης τους... 
και ναι, θα ήθελα να το διαβάσω στο βιβλίο ενός έλληνα τεχνικού Τοξοβολίας... 
σε ένα PDF που θα είχε αναρτήσει η Ομοσπονδία ΜΟΥ, στην σίτα της
ίσως....
κάποτε.....


καλές βολές σύντροφοι!


2 σχόλια:

Enippeas είπε...

Καλημέρα! Νομίζω πως ότι αναφέρεται στο κείμενο, ισχύει απόλυτα και στο ακέραιο και για το άθλημά μας. Μπράβο Μίλτο που το έφερες στο φως!

Vassilis είπε...

καλημέρα σε όλους και δύο καλημέρες στον καπεταν Μέλτ'
Εγώ από όλο το κατεβατό αυτο που κρτάω είναι :

"Εάν έριξες όσο καλύτερα μπορούσες στο μέγιστο των γνώσεων και των δυνατοτήτων σου και δεν επανέλαβες το ίδιο λάθος για δεύτερη φορά στον ίδιο αγώνα, τότε άξιζε η μέρα."
Και φυσικά το. κορυφαίο "πάντα υπάρχει η επόμενη φορά."

Τα λέμε στην γραμμή

Βασίλης