20 Οκτ 2014

"κουρδίζοντας" το παραδοσιακό τόξο

αφορμή για τα παρακάτω, ο φίλος Βασίλης, του Τοξοβολείου Πεντέλης. Χρυσός στην Μέτζενα στο TFG 5/10/14.

σαν τοξεύαμε δοκιμαστικά και διασκεδαστικά, Παρασκευή σούρουπο, ζήτησα να κάνω μερικές βολές, με το ζηλευτό τόξο του, κατασκευής Grozer από την Ουγγαρία. αμέσως διαπίστωσα πως το βέλος δελφινάριζε, είχε δηλ. η ουρά του μια πάνω κάτω κίνηση. σημάδι πως έπρεπε να "ψαχτεί" το nocking point. το σημείο που κουμπώνει το βέλος στην χορδή.

ρώτησα αν η χορδή ήρθε με εγκατεστημένο το σημείο αυτό η αν και πως το εγκατέστησε. κατάλαβα πως το έβαλε περίπου, κοντά στο φυσικό κέντρο και, δυόμιση χρόνια πορεύτηκε έτσι.

του λέω. κοίτα να δεις την τροχιά, τώρα που θα τοποθετήσω το βέλος λίγο πιο ψηλά. αμέσως έστρωσε η πτήση, τα μάτια χάρηκαν, ο ενθουσιασμός μεγάλωσε. τόσο απλό αλλά τόσο αποτελεσματικό! σχεδόν μαγικό!

λέω λοιπόν να μεταφέρω δυο τρία πράγματα που ξέρω, ώστε να χαμογελούν περισσότερα μάτια!  και, παλιά μου τέχνη κόσκινο, για να βάλω και τους Trad να ψάχνονται και να μην λουφάρουν tuning. :) και ναι , είναι η ίδια διαδικασία με το ολυμπιακό. φτερωμένα και άφτερα στην σέντρα!

το ιστορικό τόξο, μπορεί να μην έχει την ευκολία του recurve ολυμπιακού η του σύγχρονου barebow, στην διαδικασία του κουρδίσματός του, αλλά υπάρχουν βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, ούτως ώστε να έχουμε ένα εργαλείο αποδοτικό, αποτελεσματικό και ευχάριστο.

αναφέρωμαι σε RH τοξότη, οι αριστεροί που είναι και λιγότεροι, να "μεταφράζουν" ανάποδα! :)


  • επιλογή βέλους. από εδώ, μια καλή αρχή. ξύλινο η αλουμινένιο.

    σπάνια συμβαίνει, να βγούμε jet με την μία! εξ αιτίας του ότι η διαφορά στην απόδοση του κάθε τόξου τόξου έχει μεγάλο εύρος και ο εντελώς ιδιαίτερος τρόπος του τοξότη, επηρεάζουν πολύ το spine.

  • Nocking point. εγκαθιστούμε ένα nocking point στα βασικά σημάδια, ( 6-8mm το κάτω μέρος του nock, ΠΑΝΩ από το οριζόντιο επίπεδο που ορίζεται από το σημείο έδρασης του βέλους, στο χέρι μας η στο "ράφι" του τόξου και την χορδή. όχι πολύ σφιχτό, ώστε στρίβοντάς το πάνω στο βήμα του κεντρικού serving να μπορούμε να το μετακινήσουμε. 
  • μετράμε και το ύψος της χορδής (ΒΗ) ώστε να είναι στο μέσον των ορίων του κατασκευαστή. σε απόσταση που έχουμε ένα καλό group, αλλά όχι πάνω από 20μ και μέρα χωρίς ριπές ανέμου, τοξεύουμε ανακατεμένα φτερωμένα και χωρίς φτερά βέλη. εξετάζουμε την θέση των άφτερων ως προς το πάνω κάτω σε σχέση με τα φτερωμένα. το δεξιά αριστερά αργότερα. 
  • διορθώνουμε το nocking point ΠΡΟΣ την κατεύθυνση του άφτερου. πάνω το άφτερο; ανεβάζουμε 1-2 χιλιοστά. κάτω άφτερο κατεβάζουμε 1-2 χιλιοστά. ζητούμενο είναι το group των φτερωμένων και των άφτερων να είναι στο ίδιο ΥΨΟΣ.

  • επόμενο βήμα να τα φέρουμε μέσα στο group των φτερωμένων. 
αν τα άφτερα είναι στα αριστερά των φτερωμένων, λέμε πως έχουμε βέλος σκληρό. λυγίζει λιγότερο απ' όσο είναι ιδανικό. αν τα άφτερα είναι έως 10 -15cm αριστερά το βέλος σώζεται. αν είναι πολύ αριστερά έως και έξω από τον στόχο, το βέλος είναι λάθος και πρέπει να πάμε σε μαλακότερο βέλος η και μακρύτερο αν προσφέρεται από τον κατασκευαστή. αφού δεν μπορούμε να αυξήσουμε την δύναμη, μας μένουν τα παρακάτω εργαλεία.
  • το βάρος της μύτης 
  • το είδος του φτερώματος, άρα και το βάρος του, και  
  • το ύψος της χορδής (Brace Height) 
  • αν φτιάχνουμε χορδές, λιγότερα νήματα, (μέσα στα όρια της δύναμης του τόξου μας) ελαφρύτερη χορδή, μεγαλύτερη η ταχύτητα, μαλακώτερο το βέλος. και το μικρότερο serving επίσης βοηθάει. 
αν έχουμε πλαστικά φτερά, τα αλλάζουμε με φυσικά που είναι ΠΟΛΥ πιο ελαφριά. αλλάζουμε και τις μύτες με βαρύτερες. τέλος αυξάνοντας λίγο το ΒΗ  στρίβοντας μερικές στροφές την χορδή. λογικά πρέπει να έχουν μαζευτεί τα δυο group σε ένα.

αν τα άφτερα είναι δεξιά των φτερωμένων, λέμε πως το βέλος μας είναι "μαλακό" λυγίζει δηλαδή, περισσότερο απ' όσο είναι ιδανικό. αν τα άφτερα είναι έως 15 -30cm δεξιά, το βέλος σώζεται. αν είναι πολύ δεξιά έως και έξω από τον στόχο, το βέλος είναι λάθος και πρέπει να πάμε σε σκληρότερο νούμερο βέλους. το βασικό εργαλείο εδώ είναι 
  • η μείωση του μήκους. βγάζουμε τις μύτες και κόβουμε 0,5 - 1cm βέλους την φορά, μέχρι να πλησιάσουν τα δυό group. αν δεν θέλουμε η δεν μπορούμε για λόγους ασφάλειας να ελαττώσουμε το μήκος περαιτέρω, τότε 
  • ελαττώνουμε το βάρος της μύτης, ( αλλα όχι και πολύ! η βαριά μύτη είναι Υγεία λεμε!) η 
  • αυξάνουμε το βάρος της ουράς- φτερώματος. η 
  • βάζουμε λαστιχάκια  - νηματάκια, σιλανσιέ στην χορδή! η 
  • λίγο απ' όλα τα παραπάνω και τα τελικά χιλιοστά,
  • χαμηλώνοντας λίγο το ΒΗ, ξεστρίβοντας λίγο την χορδή.
  • μια χορδή με περισσότερα νήματα, βαρύτερη, αργότερη, επίσης είναι μια λύση, αλλά να κάνεις τόσον κόπο και μετά να φρενάρεις το τόξο, δεν μου ακούγεται καλά! :)
ο παρακάτω πίνακας, είναι πιο λεπτομερής και λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του και το βέρος της μύτης





ρίξε και εδώ μια ματιά:

και εδώ!



καλές βολές σύντροφοι τοξότες!


4 σχόλια:

Vassilis είπε...

Deja vu
Το έχω ξαναζήσει αυτό :)
Το πόσο συμαντικό είναι δηλαδή το fine tuning και την ανάγκη να groupαρει το άφτερο με τα φτερωμένα.
Θα ξαναρχίσουμε την ίδια κουβεντούλα ? :)
Και για να μην παρεξηγούμαι. Τo βασικό tuning ναι όντως χρειάζεται όλα τα άλα είναι για τους hi end τοξότες :)
(Τι έχω να ακούσω πάλι ο ταλαίπωρος :)

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

έλα Βασίλη!?

για τα βασικά μιλάω και εγώ!

τo fine μάλλον δεν τα χρειάζομαι πια.... παρ' εκτός και αν αποφασίσω να γράψω κανα πανελλήνιο στο Fita τώρα στα γεράματα! :)

Unknown είπε...

Εφτιαξα ενα τοξο απο φοινικα ακομα απο ελια και αμυγδαλια πολυ σκληρο !!αλλα δεν καταφερα να ριξω βολη πανω απο 80 -90 μετρα (τα βελη απο ελια και καλαμενια φτερα πλαστικα η χηνας .τωρα πως οι αρχαιοι εριχναν 200 μετρα. Δεν μπορω καταλαβω τι εχω κανει λαθος.

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

δεν είμαι ο κατάλληλος για να σου απαντήσει εμπεριστατωμένα.

Ο Σπύρος Μπάκας και ο Ταξιάρχης Χασαλεύρης από τους Κορύβαντες, ίσως μπορούν να προσφέρουν περισσότερα - καλύτερα.
να μερικές ιδέες:
η γεωμετρία και το σχήμα. δεν μας λες τι σχέδιο ακολούθησες....
τένοντες! άπλωσες - κόλλησες, τένοντες στην εξωτερική πλευρά;
και βέβαια δύναμη! τι δύναμη έχουν τα τόξα σου;
το αγγλικό πολεμικό τόξο ήταν στις 120lb - 54κιλά+.... για 60-70 γραμμάρια βέλος.

η ελιά θα σου σπάσει πολύ γρήγορα. για φοίνικα δεν έχω ιδέα. φτελιά, ίταμος, κρανιά και μέλεγο ίσως είναι καταλληλότερα.