24 Μαρ 2009

και η Άνοιξη ολοένα τους κυρίευε...


HPIM1083 HPIM1083

Τις μέρες εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγούν έξω σε δρόμους και πλατείες με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει : μια παλάμη τόπο κάτω απ'τ'ανοιχτό πουκάμισο, με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Οπου είχε κράτος και εξουσία η Άνοιξη.

Και επειδή σίμωνε η μέρα που το Γένος είχε το συνήθειο να γιορτάζει τον άλλο Σηκωμό, την μέρα πάλι εκείνη ορίσανε για την Έξοδο. Και νωρίς εβγήκανε καταμπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σα σημαία, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες, και οι άντρες, και οι γυναίκες, και οι λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια. Όπου έβλεπες άξαφνα στην όψη τους τόσες χαρακιές, που έλεγες είχανε περάσει μέρες πολλές μέσα σε λίγη ώρα.

Τέτοιας λογής αποκοτιές, ωστόσο, μαθαίνοντας οι Άλλοι, σφόδρα ταράχθηκαν. Και φορές τρείς με το μάτι αναμετρώντας το έχει τους, λάβανε την απόφαση να βγούν σε δρόμους και πλατείες, με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μιά πήχη φωτιά κάτω απ'τα σίδερα, με τις μαύρες κάνες και τα δόντια του ήλιου. Όπου μήτε κλώνος μήτε ανθός, δάκρυο ποτέ δεν έβγαλαν. Και χτυπούσανε όπου νάναι, σφαλώντας τα βλέφαρα με απόγνωση. Και η Άνοιξη ολοένα τους κυρίευε.

Σα να μήν ήτανε άλλος δρόμος πάνω σ'ολάκερη τη γή, για να περάσει η Άνοιξη παρά μονάχα αυτός, και να τον είχαν πάρει αμίλητοι, κοιτάζοντας πολύ μακρυά, περ' απ' την άκρη της απελπισίας, τη γαλήνη που έμελλε να γίνουν, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες, και οι άντρες, και οι γυναίκες, και οι λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια.
Και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα. Και θερίσανε πλήθος τα θηρία, και άλλους εμάζωξαν. Και την άλλη μέρα εστήσανε στον τοίχο τριάντα.

Οδυσσέα Ελύτη. Το Άξιον Εστί. Η Μεγάλη Έξοδος.

HPIM1082HPIM1082

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tωρα φιλε μας εστειλες....

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

γεία σου Σταύρο και κυρ-Σταύρο...

σας έστειλα ε; όχι θα σας μας άφηνα.... χρονιάρες μέρες όλο για Fita θα λέμε;

Ανώνυμος είπε...

To Αξιον εστι δεν το πολυσυμπαθω ακομα αλλα ο Ελυτης γενικοτερα ειναι... ειναι τελος παντων :P

Ανώνυμος είπε...

Αρχηγέ η ποίηση όπως και κάθε μορφή τέχνης έχει την μαγεία να δίνη στον καθένα μας το ερέθισμα για να "βλέπει" αυτό που τον εκφράζει μέσα στη ζωή , Είσαι αρχηγός .

Ανώνυμος είπε...

Αρχηγε μπαρμπα Μελταδ πρέπει να "υιοθετίσεις" την έκφραση "ποίηση του βέλους" αντί για πτήση του βέλους

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Φιλία η Φιλιά,
ξέρεις πόσο λίγο, πόσο άχαρο, πόσο μη θεμ' χειρότερα, είναι αυτό το δεν πολυσυμπαθώ...;
έλεος... τι άλλο θα ακούσω ακόμα...

τι είναι Το Αξιον Εστί,

πίτα γύρος με απ'όλα;
12ο πρωτάθλημα του θρύλου;
μήπως η συμμετοχή του Σάκης;

πρόσεχε τι απ'τον φράχτη των δοντιών βγαίνει...

Ανώνυμος είπε...

Πιτα με γυρο η οχι δεν εχω φτασει ακομα στη φαση που να μπορω να εκτιμησω την αξια του Αξιον Εστι.

Αυτο εννοουσα ντιαρ φαδερ (Φίλια=κορη στα λατινικα)

Ανώνυμος είπε...

Φίλια! Χωρις παρεξηγηση!
Εκτιμας ενα τοξο,ενα αυτοκινητο,αντε ενα διαμαντι!!
Κατι σαν Το Αξιον Εστί,ειναι ανεκτιμητο!
Μονο οσοι ζησανε τετοιες μερες μπορουν να το νοιωθουν!
Εμεις οι υπολοιποι απλως υποκλινομαστε!!

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Φίλια, Φιλία η Φιλιά...
αααάχ σκατούλα, μ'εξέθεσες δημοσίως :-)
κοίτα... ένα τέτοιο μέγεθος πνευματικού έργου, που εμπεριέχει τον Κόσμο κυριολεκτικά, το αντιμετωπίζεις με σεβασμό υπομονή και με διάρκεια, αν δεν σε αρπάξει απ'το πρώτο κοίταγμα. είναι κάπως σαν την ορειβασία, την τοξοβολία κλπ στην αρχή είναι όλα παράξενα, αλλά μαθαίνεις, μερικοί εύκολα -δεν ξέρω αν είναι και καλύτερα- και όλο βαθαίνεις, όλο ανοίγουν τα μάτια...χωρίς τέλος μέχρι νάρθει η ώρα να παραδώσουμε την συνείδηση στον Αετό... ε Ινδιάνε; το κακό με σας τα τρυφερούδια είναι οτι τα σχολικά βιβλία είναι τόσο μικρά, τόσο ρηχά, τόσο άχαρα και βαρετά. καλά ξεκίνησες με τα λοφάκια, ούτε καν λόφοι, Τόλκιν κλπ καιρός είναι και για αληθινά βουνά...
πατέρας.

Ανώνυμος είπε...

Στο θεμα τολκιν... ξερω,ξερω πολυ καλα οτι σε πνευματικο επιπεδο δεν σε κανει καλυτερο ανθρωπο, ουτε συμβαλλει στο φιλοσοφικο στοχασμο.

Βοηθα ωστοσο, (ο τολκιν και ο καθε συγγραφευς φαντασιας, επιστημονικης και μη) στη δημιουργια αντισωματων για τον κυνισμο και ρηχοτητα της ανθρωπινης κοινωνιας.

Peace.
ΥΣ Ζητω το εθνος (λεμε τωρα μερα που ειναι)

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

ΖΗΤΩΩΩΩΩ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΟΣ

''Θέμα του τρίτου αναγνώσματος είναι ένα συγκεκριμένο, ιστορικό πια γεγονός, η μεγάλη πανεθνική εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στην Αθήνα με την ευκαιρία του απαγορευμένου εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1942, κατά την οποία εθρηνήσαμε πολλά θύματα. Πρωτοπορεία ήσαν οι νέοι, μαθητές και φοιτητές. Από το πρωί εγέμισε εορταστικά η Αθήνα με πλήθος κόσμου. Σκοπός, το στεφάνωμα των προτομών των ηρώων της Επαναστάσεως και του Αγνώστου Στρατιώτου. Οι αρχές της Κατοχής έστειλαν ιππικό και μηχανοκίνητα και εκτύπησαν ''στο ψαχνό''. Η εκδήλωση αυτή υπήρξε μιά από τις σημαντικότερες ομαδικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη και υπήρξε δίδαγμα για όλο τον κόσμο της καθολικής αντιστάσεως του Ελληνικού λαού. Από κείνη την ημέρα άρχισαν συστηματικά οι ομηρίες και οι ομαδικές εκτελέσεις. Την εικόνα της ''ημέρας εκείνης'' θέλει να δώσει ο ποιητής.''

ΤΑΣΟΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ
ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ
ΑΘΗΝΑ 1971

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

ευχαριστώ Γιατρέ...

Earendil είπε...

Εεεεεπ, ποιος διαβαζει Τολκιν εδω; Συγγνωμη, αλλα επρεπε να παρεμβω!Ο Ελυτης αποτελει αδιαμφισβητητα κορυφαια μορφη της ελληνικης ποιησης αλλα και ο Τολκιν αποτελει τον πατερα της φανταστικης λογοτεχνιας. Τα βιβλια του, ωστοσο, δεν ειναι απλα παραμυθια αλλα εμπεριεχουν βαθυτερα νοηματα και αξιες (ανδρεια, τολμη, πιστη, ηθικη, προσηλωση στο στοχο, σεβασμος στον αντιπαλο, αλληλεγγυη, μετανοια, φιλια κλπ) τα οποια σιγουρα σπανιζουν στο σημερινο κοσμο. Για εναν ανθρωπο που εχει, ισως, το δικαιωμα να καυχιεται οτι ξερει απο Τολκιν , οπως εγω, τα εργα αυτα δεν τον βοηθουν μονο να αντιμετωπισει τη σκληροτητα της κοινωνιας, οπως ειπε η Filia, αλλα αποτελουν πηγη βαθυτερης σκεψης και (γιατι οχι;) φιλοσοφικου στοχασμου. Σε καμια περιπτωση δε συγκρινω τον Ελυτη με τον Τολκιν γιατι, πολυ απλα, ειναι σαν να συγκρινω μηλα με πορτοκαλια. Παρ'ολα αυτα, θεωρω οτι ο Τολκιν με εχει βοηθησει να γινω καλυτερος ανθρωπος, να σκεφτομαι και να δρω με γνωμονα τις παραπανω αξιες και γι'αυτο το λογο τον εκτιμω βαθυτατα.

PS: Eπειδη το ψευδωνυμο δεν ειναι ιδιαιτερα κατατοπιστικο φιλε Μιλτιαδη, ειμαι ο Δημητρης, ο μικρος εκεινος ενοχλητικος τοξοτης που σπαει τα νευρα της Φλωρας. :P

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Αγαπητέ Δημήτριε,
ο καθένας όπως βολεύεται ή μιάς και τόφερε η κουβέντα,
"ο καθείς και τα όπλα του, είπε, και τα όπλα ζώστηκε και μόνος βγήκε..."
και οι νοικοκυρές που βολεύονται με τις ιστορίες αγάπης που αγοράζουν λίγο πρίν το ταμείο στα supermarket, Άρλεκιν - Νόρα, κλπ, αν τις ρωτήσεις, είναι πολύ ευχαριστημένες, συγκινημένες, ταξιδεμένες, ονειροβατούσες κλπ.

τώρα στην filia, την κόρη μου, μπορώ να ρίξω και μιά λεκτική σφαλιάρα, καθώς περιμένω, να πατήσει στο συμπύκνωμα, στο απάνθισμα που έχω συσσωρεύσει και να πάει το πράγμα παραπέρα... όσο μπορεί... αλλιώς τι νόημα έχει όλο αυτό το νταλαβέρι!!! και με τον πότερ, τους δράκους και τα ξωτικά, όχι παραπέρα δεν πάει το γράμμα αλλά....

το κακό είναι πως υπάρχει πολύ σκουπίδι στις μέρες μας. πολύ εμπόριο και marketing και σπανίως μεράκι και θέληση για προσφορά
πολύς αέρας κοπανιστός...αυτό πληρώνουμε, αυτή είναι η κρίση που βιώνουμε και να δούμε που θα μας βγάλει, απ'αυτό βιάζεται καθημερινά η αισθητική και, ακόμη παραπέρα, αυτή καθ'αυτή η ζωή μας.
απ΄τις porsche cayenne και τις μεζονέτες, τις ομιλούσες γραβάτες, και τις ουκρανές γκόμενές τους

απ'την φτήνια, το εύκολο, τον αέρα...

Filia είπε...

Earendil αδικως προσπαθεις, ειναι ανεπιδεκτος στο θεμα του Τολκιν και γενικοτερα της φαντασιας.

Και το οξυμωρο της υποθεσης ειναι οτι τα χριστουγεννα του 2000 μου εκανε δωρο τη συντροφια του δαχτυλιδιου (Χαχα!) και μετα αφου κολλησα αρχισε με διαφορετικες εκδοχες καθως περνουσαν τα χρονια την παραπανω διαλεξη-λεκτικη σφαλιαρα.

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Filia, βρε κορίτσιμ,
το 2000, ήσουν 9 χρονών....

για όνομα!!!
άντε κα σε λίγο θ'αρχίσουμε και τα αγκού αγκού γουβ γουβ αρφ αρφ...

Earendil είπε...

Κι εγώ το 2000, 9 χρονων ήμουν! Τι σημαινει αυτο δηλαδη? (αγκού!) :P

Filia, διαβασε την τριλογια στο πρωτοτυπο αν δεν την εχεις διαβασει ηδη (υποθετω οτι ολα τα ελληνικα βιβλια τα εχεις καταβροχθισει). Μεγαλη (ποιοτική) διαφορα.


Mετα απ' αυτο, υποψιαζομαι οτι, ανα πασα στιγμη, κινδυνευω να με χτυπησει πισωπλατα κανενα βελος με τα αρχικα Μ.Ρ στο shaft αλλα... δε βαριεσαι, η τεχνη απαιτει θυσιες. :P

Γιατρός είπε...

Μιλτιάδη,
η ώρα άλλαξε....

Κουλης Παυλος είπε...

Φως σκοταδι. Σκοταδι φως ας κρατησει καποιος τον διακοπτη ανοικτο να τελειωνουμε!!!!