19 Οκτ 2010

νεότερα, απ' το Kassai...

αν και είναι αρκετά παράξενο, με μόνο εφόδιο το "δυνατό" κοίταγμα του στόχο (όχι, δεν προσπαθώ με κάποιο τρόπο να σημαδέψω, ζητώ την ενστικτώδη βολή)
και με την προϋπηρεσία στο ολυμπιακό, όσον αφορά την στάση, την ευθυγράμμιση των οστών κλπ, τα βέλη γκρουπάρουν!
εντάξει στα 15μ. προς στιγμήν και μάλλον για καιρό, καθώς κάποια πρώιμα μακρινά βέλη δεν είχαν καλή κατάληξη (έχασα 2 ), αλλά μόλις που το 'πιασα και μαθαίνω νέο τρόπο και τόξο μαζί...

είναι Πάρα Πολύ ενδιαφέρον, και μακάρι να το είχα πιάσει απ' τις πρώτες μέρες της τοξοβολίας μου, το μακρινό Μάρτη του 2002. αλλά τότε ούτε ήξερα, ούτε και κάποιος που να ξέρει ήταν κοντά.
έχει μια εξωστρέφεια. οι αισθήσεις "ανοίγουν" ώστε να συλλέξουν και την παραμικρή πληροφορία. πιθανόν και νέες συνάψεις να δημιουργούνται, για να τα βγάλει πέρα ο εγκέφαλος με την νέα πρόκληση. γονιδιακές μνήμες απ' την λίθινη περίοδο, αποσυμπιέζονται σιγά σιγά, και παίρνουν την θέση τους στο οπλοστάσιό μου. δεν τρώγομαι με τα ρούχα μου, όπως στο ολυμπιακό. μισό χιλιοστό εδώ 1 click εκεί. το Kassai ούτε σταθερή λαβή δεν έχει ούτε βέβαια arrow rest, συνεπούμενα ούτε σταθερό nocking point. το βέλος ακουμπάει στον δείκτη και η ακρίβεια πάει περίπατο...


τώρα με όλα αυτά τα περίπου, σε μας του μαθημένους αλλιώς, το πώς πάει το βέλος στο στόχο επαναλαμβανόμενα, είναι καθαρή "μαγεία" ... 12 βέλη ρίχνονται σε χρόνο μηδέν, και ξανά και ξανά και γμτ πάλι νύχτωσε...

ίσως δεν είναι περιττό να σου επισημάνω, ότι και το ολυμπιακό ωφελείται πολύ απ' την ενασχόληση με τον παραδοσιακό τρόπο.
σκέψου, όταν καταφέρεις να γρουπάρεις στα 70μ. με γυμνό τόξο και πάρεις το άλλο με την ακρίβεια στα υλικά, σκοπευτικά και stabs, θα είναι σαν παιγνίδι...

πιστεύω πως ο αρχάριος έχει πολλά να ωφεληθεί, αν δεν βιαστεί να αγοράσει το ολυμπιακό, και κάνει το "αγροτικό του" με ένα longbow flatbow horsebow κλπ... στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα!!!

10 σχόλια:

Αλέξανδρος Ταυλίκος είπε...

Όπως πάντα, μια χαρά οφθαλμών και εγκεφάλου το δημοσίευμα σου αλλά θα σταθώ στο τελευταίο σου σημείο / παρατήρηση. Περιέργως πως, αυτή η σκέψη έχει αρχίσει να μου τριβελίζει το μυαλό κι εμένα, τώρα που αρχίζουν και φεύγουν οι "τσίμπλες" του ολ. τόξου. Βλέπω και σε διάφορα -αγγλοσαξονικά κυρίως- fora μια εμμονή τους με την παραδοσιακή τοξοβολία, λέω δεν είναι ΤΟΣΟ κουτόφραγκοι, κάτι θα ξέρουν. Βέβαια αυτοί έχουν και το ιστορικό υπόβαθρο, εμείς αν βασιζόμασταν στο δικό μας, θα στριμωχνόμασταν δίπλα δίπλα στην οπλιτική φάλαγγα. Αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία....

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

άκου Αλέξανδρε τι έχω καταλάβει.

τα πρόσθετα πάνω στο γυμνό τόξο, σκοπευτικό, clicker, stabs,τα έβαλαν στα τόξα τους ήδη έμπειροι η και πολύ έμπειροι τοξότες. αυτοί που βάζανε 6 βέλη στα 90μ με ένα γυμνό τόξο. για το κάτι παραπάνω. βέβαια όταν πια όλοι τα έχουν όλα, δεν υπάρχει και το αρχικό πλεονέκτημα!!! το πρόσθετο βάρος των stabs, αύξησε την αδράνεια του συστήματος, και ελάττωσε τις ροπές. με τον clicker σταθεροποιείται μικρομετρικά η δύναμη της εκτόνωσης, άρα και το πάνω - κάτω, το δε σκοπευτικό δίνει εύκολα την ακρίβεια που ζητούν οι μεγάλες αποστάσεις.
όλα αυτά τα επωφελείται ένας ήδη έμπειρος τοξότης. η ζημιά που παθαίνει ένας άπειρος απ' όλα αυτά δεν λέγεται.

για να δουλέψει σωστά ο clicker, πρέπει το άνοιγμά να είναι Τζάμι χωρίς παραλλαγές. αλλιώς πότε Δεν βγαίνει πότε βγαίνει τρελά και στις δυό περιπτώσεις, αμέσως "σφίγγει" και άστα χάος... το βάρος των stabs και του μεταλλικού riser, συνήθως οδηγεί σε σήκωμα του ώμου, μέγα λάθος, που συνδέεται και με τον clicker. άσε τους χαλασμένους ώμους. ζητάει δε σβέρκο ταύρου, που δεν αποκτιέται με 2 μέρες την βδομάδα προπόνηση και άν..το δε σκοπευτικό, νομίζοντας πως αν το κρατήσει ακλόνητο στο κίτρινο θα κάνει και 10ρι οδηγεί σε έναν τοξότη "άγαλμα" χωρίς κίνηση, ροή, ρυθμό, και με αποτέλεσμα το target panic...

είναι η καταστροφή αυτά τα gadgets για τον ΑΡΧΑΡΙΟ, δηλ. στο 98% των ελλήνων τοξωτών, εξ ού και τα πολύ χαμηλά σκορ!

ένα απλό εκπαιδευτικό τόξο και μιά χούφτα αλουμινένια βέλη, είναι ότι χρειάζεται ο καθείς για αρκετά περισσότερο χρόνο απ' όσο φαντάζεται. θα έλεγα πως μ'αυτό το απλό και γυμνό τόξο πρέπει να "πάρει" την α'κατηγορία, στα 18μ.
αυτά στα λέω μετά από μεγάλη σπατάλη, χρόνου και χρήματος....

Ανώνυμος είπε...

Με τους κραδασμους τι παίζει, θα φαμε κανενα αγκωνα ή ολα καλα.

Ανώνυμος είπε...

Που βρίσκεται το Kassai;
Στην Αφρική ή στη Νότια Αμερική;
Πώς λέγεται η πρωτεύουσά του;

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

το όποιο πρόβλημα, πιο πολύ ήταν απ'την προσπάθεια να βγάλω τα βέλη απ'τα ξύλα του στόχου, α', και απ'τον ίδιο το στόχο, β'.
οι κραδασμοί υπάρχουν, αλλά δεν είναι τόσο θέμα...

Λέτα Μακρή είπε...

Όπως βλέπεις Ανώνυμε δεν μασάει το Kassai.

Ανώνυμος είπε...

Κι ούτε μιλάει ούτε λαλάει...

Ξεχασμένη(;) είπε...

Κακώς είπε το ΟΧΙ...

Ανώνυμος είπε...

ο Μεταξάς η ο Μέλτος;

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΧΕΙΣΑ ΜΕ ΕΝΑ WOLF3ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ . ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΞΟ ΟΝΤΟΣ ΦΕΝΕΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ.
ΜΑΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΧΟΛΗ KYUDO
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΘΑ ΓΙΝΩΝΤΑΝ ΣΤΟΛΙΔΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΘΕΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΩ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΧΑΡΤΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 90 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΩ ΜΟΝΑΧΑ ΤΟ ΕΓΩ ΜΟΥ.