3 Απρ 2009

είμαι ρυθμισμένος; Νο2

σε συνέχεια του "είμαι ρυθμισμένος"
έχουμε λοιπόν και λέμε: στη διαδικασία του του κουρδίσματος του τόξου συμμετέχουν, κρατηθήτε παρακαλώ, οι παρακάτω παράγοντες.
  • το σώμα του βέλους
  • η αιχμή
  • το φτέρωμα
  • το nock
  • το τόξο - λίβρες
  • το centering (κεντράρισμα)
  • η χορδή
  • το ύψος χορδής
  • το serving
  • το nocking point
  • το tab
  • το button-ελατήριο
  • και Ο ΤΟΞΟΤΗΣ.....
αυτό το τελευταίο, μάλλον το παρακάμπτουμε, το παραγνωρίζουμε. κακώς, κάκιστα. 2 ολόιδια τόξα, σε δυό τοξότες, θα δώσουν διαφορετικό άφτερο και group. ακούω από πατριώτες συγχωριανούς. "έχω τα άφτερα στο group, στα 18μ ή στα 30μ, κλπ" ειδικά το 18μ άφτερο δεν το εμπιστεύομαι καθόλου. καλό nocking point φτιάχνεις στα 30 & 5ομ. και καλό είναι να ξεκινήσεις απ'εκεί. το paper tuning; μόνο για το σύνθετο. στα 5μ και στα 15 το βέλος μας πάει σαν ζαργάνα... τι ίσια τρύπα να φτιάξεις...

αυτά λέει και ο οδηγός του Easton. καλός είναι για αρχή, ίσως και για λίγο παραπέρα. αλλά από ένα σημείο και μετά, μετρά πολύ και η ιδιαιτερότητα του καθενός μας.
τώρα, μετά από 7 χρόνια ρυθμίσεων ξέρω οτι το άφτερο στο group, προσοχή...ΓΙΑ ΜΕΝΑ!!! σημαίνει βέλος σκληρό, που χρειάζεται έως και +2-3 λίβρες... yes sir! δηλ. κουρδισμένο τόξο βέλος ΓΙΑ ΜΕΝΑ, λέω πάλι, σημαίνει άφτερο δεξιά στο 7 ώρα 4:30 στα 30μ, εκεί γύρω και στα 50μ. πρίν τον αγώνα του ελληνικού, είχα βάλει το άφτερο στο 9 ώρα 9;00 στα 90μ... αλλά δεν είχα το ωραίο εύκολο σφιχτό group που έχω τώρα.

και τι μ'αυτό; μήπως δεν πετάνε τα βέλη;
μωρέ πετάνε, αλλά γιατί πρέπει σε κάθε απόσταση να κάνω click δεξιά- αριστερά; η το χειρότερο, γιατί ένα αεράκι να μεγεθύνει το drift και η πτήση να είναι ένα δράμα; η γιατί στα 30μ, δεν έχω το αντίστοιχο score με τα 70μ πχ.; και τώρα τελευταία ακούγεται : Koumarianos Louis Afta ta 90m... :-). δηλαδή τι έχουν τα 90μ; γιατί δεν είναι το ίδιο με τα 50μ; γιατί προβληματίζει το 200 στα 90μ.; μήπως το 320, ας πούμε, στα 30μ. είναι καλό σκόρ; είναι αποδεκτό; δεν προβληματίζει; γιατί να μην παίρνω το maximum, όχι μόνο των πόντων αλλά κυρίως του feedback στην προπόνηση, της αμφίδρομης πληροφόρησης, έκανα αυτό και παίρνω εκείνο. πήγε εκεί γιατί έκανα αυτό. ακριβώς...όχι περίπου. να τελειώνει το θέμα τόξο. και να μένει μόνο ο τοξότης υπόλογος, υπεύθυνος, και υπόλογος και υπεύθυνος. όχι ο αέρας ο ήλιος , η σελήνη, το βέλος η μικρή μέλισσα που βουϊζει, κλπ
είναι η άγνοιά μας και η αρυθμισιά μας, μεγάλη, σύντροφοι στα τόξα... αλλά που θα πάει...

απ'όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στο tuning, οι λίβρες είναι αυτές που έχουν τον ισχυρότερο ρόλο. και το βέλος βέβαια. όλα τα υπόλοιπα μπορούν να μείνουν, και ίσως πρέπει να μένουν σταθερά. όσο συσσωρεύεται εμπειρία, θα στερεώνεται και το πολύσπαστο που λέγεται τοξότης, και η βελτίωση στην γεωμετρία, ώμοι πλάτη χέρια και γωνίες, θα δίνει σταθερό επίπεδο αναφοράς.
που θα πάει, θα σταθεί και το group σε ένα μέρος. και ξανά και ξανά μικρορυθμίζοντας, θα πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, αρκεί να του βάλουμε χέρι... και να μην φοβηθούμε τον πειραματισμό. κάποιες ενδείξεις έχουμε. το group είναι δεξιά η αριστερά. η, ακόμη χειρότερα, πότε απ'την μιά και πότε απ'την άλλη. αυτό είναι και θέμα φόρμας βέβαια. άλλο καπέλο. τι να ρυθμίσεις σε τέτοια περίπτωση, άστο στα βασικά και όταν στρώσει η φόρμα το ξανακοιτάς .

αν είναι γύρω απ'το 10' είμαστε εντάξει ;-))

πάνω σ'αυτό το δεξιά αριστερά θα προχωρήσουμε. πειραματιζόμενοι. ΚΑΙ ΓΡΑΦΩΝΤΑΣ!!! για να γυρίσουμε πίσω, αν χρειαστεί. έστω λοιπόν πως στα 70+90 είμαστε καλά αλλά στα 30 -50 είμαστε αριστερά. εμένα μου μυρίζει σκληράδα. δώσε μιά λίβρα. ρίξε 30 βέλη. σύγκρινέ τα. βελτιώθηκε; δώσε μία ακόμη, εντάξει; δες και τις μεγάλες αποστάσεις. μήπως τώρα πήγαν δεξιά; δώσε click στο button ή βγάλε λίγο έξω το βέλος, μη φτάσεις σε ακραίες θέσεις ελατηρίου, μετά είναι άχρηστο, σκοπευτικό δεν κουνάμε λέμε, εκτός και άν μετακινήσεις το βέλος... κλπ. αυτό δεν είναι δουλειά μιάς μέρας...είναι χρόνου και βάλε... υπομονή και προσευχή...και καντήλια...

ρε μήν το φοβάσαι σου λέω...
δοκιμή και αποτέλεσμα... έτσι έχει πορευτεί ο άνθρωπος χιλιάδες χρόνια. και με τα μάτια και τον νού ανοιχτά παρακαλώ...
ωχ ωχ 11:44 γμτ πάλι ξενύχτισα... άντε γειά...

16 σχόλια:

Unknown είπε...

εγω θα παω αρυθμιστη στο FITA, οπως παντα δυστυχως. Και ο,τι βγει

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

είναι και αυτό, άποψη...
και στάση ζωής...

Vassilis είπε...

Μπάρμπα Μίλτο οι ρυθμίσεις θέλουν "... υπομονή και προσευχή...και καντήλια..." όπως λες
Αλλά θέλουν και χώρο να τις κάνεις αλλιώς μένεις μόνο με τα καντήλια (χεχεχε)
ΓΕΛΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ !!

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Άρχοντα του κλειστού, Βασίλη.

έχεις αρχίσει και μου την σπάς!!! γυρίζεις από δώ και από κι και γκρινιάζεις για το γήπεδο, γήπεδο, γήπεδο της ομοσπονδίας. δεν ξέρω καν αν είναι υποχρεωμένη για κάτι τέτοιο!!!
που είναι το γήπεδο του συλλόγου σου;
γιατί δεν βάζεις ένα στόχο σ'ένα χωράφι;
γιατί δεν αλλάζεις σύλλογο; πάρε μεταγραφή για ΑΤΟΦ ας πούμε, αγιοι ανάργυροι. ή κάστωρ, ελληνικό. η ελευσίνα κάρυστο, βόλο, κόνιτσα κλπ... δηλαδή ακόμη δεν έχεις ρίξει έξω; κάλλιο πήγες στον αγώνα, σαν προπόνηση που σου πρότεινε ο σταύρος;
εμένα, να σου πω με βολεύει... ένας ισχυρός αντίπαλος λιγότερος. ;-)) αλλά τι αξία μετά θάχει η νίκη;

Unknown είπε...

σταση...αναγκης

Vassilis είπε...

Ρε Μίλτο
Που στο post είδες να κατηγορώ την ΕΦΟΤ που δεν έχει ορίσει γήπεδο για προπονήσεις ?
Το μόνο που λέω είναι ότι κατεβάζω καντήλια γιατί δεν ΕΧΩ (σαν σύλλογος και σαν Βασίλης) γήπεδο να ρίξω και δεν υπάρχει φως στο τούνελ.
Οσο για μεταγραφή... αν ήταν να γράφονται όλοι σε συλλόγους με υποδομές πόσοι σύλλογοι λες να υπήρχαν σήμερα ?
Όσο για την συμβουλή του Σταύρου... πιστεύεις ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος γισ να σετάρεις ένα τοξο ? Εκτός αν εννοείς "το μη χείρων , βέλτιστον", πλην όμως προτιμώ να περιμένω και όταν βρώ την ευκαιρία να κάνω κάτι με την ησυχία μου παρα να παιδεύομαι στην "πρεμούρα" ενος αγώνα

Ελπίζω να μην κούρααα :)

Υ.Γ. Είδες ότι το "ισχυρός" το αντιπαρήλθα !!! :)

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

και είναι πράγμα αυτό βρε βασίλη, και μην σοβαρεύεις.... άντε, να υπάρχουν 85 σύλλογοι για 300 τοξότες; ο κάθε πικραμένος απ'τον σύλλογό του φτιάχνει και έναν. και ούτε γήπεδο, ούτε γνώση, ούτε τίποτα. και μετά ψάχνονται για λεφτά και επιχορηγήσεις.ακόμη και ο Θωμάς έφτιαξε έναν και πήρε στο λαιμό του τόσο κόσμο, και συγκεκριμένα τον χρήστο τον τσαούση... γάμησέ τα. αλλά και εμείς, μεγάλα παιδιά ΠΙΑ χμχμχμ, δεν κοιτά με που πάμε, ποιοί είναι, πως είναι κλπ.
άντε μέχρι να σούρθουν οι λίβρες, θα βρείς και γήπεδο. εγώ σου προτείνω το μοντέλο, μου, που το ξέρω καλά. ένα στόχο σ'ένα χωράφι... στη ανάγκη κόψε και καμμιά ελιά... για την ελλάδα ρε γμτ...

Γιατρός είπε...

'' Ένας σεισμός και χάνεσαι
και παύεις να αισθάνεσαι''



ΣΕΙΣΜΟΣ

ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ
1977

σταυρος είπε...

Μπραβο Βασιλη !!!Με προλαβες !
Ειχα γραψει ενα σχολιο και ειχα ξεχασει αυτο που ειναι το βασικοτερο!!!
Χωρος!!!
Στα 18 δε ρυθμιζεις τοξο για FITA που να χτυπιεσαι!!!
Αλλα σου προτεινα αν ερθεις οπως κι εγω κι ο Ηλιας για προπονηση-διασκεδαση οχι ρυθμισεις!

Καλα εμενα μου βγηκε ξινο βεβαια!

Μιλτιαδη το μοντελο που λες το εχουμε ξαναπει παλιοτερα, το εχω κι εγω δοκιμασει.
Μπαλκονια,
(αληθεια λεω μη γελατε) χωραφια,και παει λεγοντας!!
Στην Αθηνα που να το κανουμε??
Συλλογο οι περισσοτεροι καθως οταν ξεκιναμε δεν ξερουμε τα σχετικα παμε στον πιο ευκολα προσβασιμο απο το σπιτι ή τη δουλεια!
Αλλα κοιτα που ολοι εχουν προβλημα με τους χωρους!!
Εμεις εχουμε σιγουρο και σταθερο μεσα αλλα δεν εχουμε γηπεδο!
Ο ΑΤΟΦ αν θυμασαι ειχε προβλημα με το μεσα κι ειχαν κατεβει στους δρομους!
Αλλοι δεν εχουν ουτε μεσα ουτε εξω!
Στο φιναλε θα πω αυτο που ειναι αυτονοητο!!
Ειμαστε φορολογουμενοι πολιτες και οι φοροι που πληρωνουμε ειναι ακριβως ΚΑΙ γι' αυτο :
Να μας παρεχει η πολιτεια που τους "διαχειριζεται" χε χε(πολυ πικρο γελακι) τη δυνατοτητα οπως και σε αλλα αθληματα να εχουμε τους δικους μας χωρους!
Αντε παλι μου δωσατε λαβη για γκρινια!
ΥΓ.αυριο αρρωστος παω για καινουρια χορδη!
ΜΗΝ ξεχαμε τις ρυθμισεις!!! (αυτοσαρκαστικο!!!!) χε χε

Vassilis είπε...

Έχουμε λοιπόν και λέμε (πάντα σύμφωνα με την δική μου άποψη !!):

85 σύλλογοι (είναι τόσοι ??) όσο πιο πολλοί τόσο καλύτερα μέσα απο την ποικιλία θα βρεθεί το κάτι διαφορετικό, το κάτι ίσως καλύτερο.
Αν μου κάνει ο σύλλογος μένω, αν όχι ..πάω αλλού. Το να υπάρχουν επιλογές ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κακό, κακό θα ήταν να μην υπάρχουν επιλογές, να ήταν όλα ένας μονόδρομος :(

Η επιλογή του συλλόγου έχει να κάνει με πολλά πράγματα και (σύμφωνα πάντα με την γνώμη μου) το αν έχειγήπεδο να ρίχνω 90μ. είναι το λιγότερο.
Όπως λέει και ο Σταύρος αρχικά πάς όπου σε βολεύει, αν αργότερα δεν σου κάνει έχεις την επιλογή να αλλάξεις σύλλογο.
Αυτό που μετράει για εμένα στην επιλογή του συλλόγου είναι:
α) καλή ατμόσφαιρα
β) Φιλική διάθεση μεταξύ των μελών
γ) Ένας προπονητής που να μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτυχθείς (σε περισότερα απο ένα επίπεδα)
Είχα την τύχη λοιπόν να "πέσω" στον σωστό σύλλογο, όμορφη παρέα, φιλικη ατμόσφαιρα και ΙΔΑΝΙΚΟΣ προπονητης (ναι με κεφαλαία !!!!)
Έτυχε να μην υπάρχει ανοιχτός χώρος ε.... I can live with this :)
Άσε που έχω και δικαιολογία για να γκρινιάζω για κάτι :)

Όσο Σταύρο για τους φόρους που πληρώνουμε... ας φιάξουν πρώτα την παιδεία, την υγεία,τους δρόμους (με αυτήν την σειρά) και για γήπεδα τοξοβολίας ...βλέπουμε

Υ.Γ. Μίλτο αν τολμήσω και πάω να ρίξω σε χωράφι θα πρέπει να κοιτάω πάντα πίσω από την πλάτη μου μην τυχόν και μου έρθει καμιά "μπαταριά" (να μην πω τι θα πάθω αν κόψω ελιά :)
Αρχοντα Μίλτο μην ξεχνάς..
ΤHIS IS ΣΠΑΤΑ !!!!!!!

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

συμφωνώ Βασίλη,
πως άλλες είναι οι ανάγκες τις ελλάδας.
και έπειτα για 50-100 ανθρώπους πως να δεσμεύσεις τόσα στρέμματα,(100*40 ας πούμε = 4 στρέμματα). αλλά και αυτή η πολυδιάσπαση, νομίζω, δεν είναι ο σωστός δρόμος...

επιμένω για το χωράφι ... δέστο πάλι..

σταυρος είπε...

ας φιάξουν πρώτα την παιδεία, την υγεία,τους δρόμους (με αυτήν την σειρά) και για γήπεδα τοξοβολίας ...βλέπουμε


Αα! Τα θες και μ΄ αυτη τη σειρα φιλε μου!!!
Λοιποοον!Εχουμε και λεμε:
Παιδεια!
Να τη φτιαξουν??
Καιμετα που θα ξυπνησει ο ραγιας και δε θα τους ψηφιζει
(κανεναν τους)τι θα κανουν?Κοροιδα ειναι?
Ποιος αφηνει το ντορβα Βασιλη??
Υγεια??
Και τι?Να ζουμε χροονια συνταξιουχοι και με τα"λεφτα τους" να μας πληρωνουν?
Οχι φιλε μολις τελειωσει ο σκλαβος με τη σκλαβια,πακετο στον αγιο Πετρο!!!
Και δρομους??
Και πως θα σκοτωνεται κανενας να αραιωνουμε λιγο??
"Οι Ελληνες ειμαστε παντοτε ολιγοι"
Ειχε πει ο Μακρυγιαννης
Κι οι εργολαβοι?Οι μιζαδοροι?
Να πεινασουνε??Ακαρδος εισαι!!!
Εγω παντως επιμενω!!
Δε ειναι δυσκολο να βρεθουν δυο αλλανες!
Δηλαδη το χοκευ εχει περισσοτερο ρευμα απο την τοξοβολια??
Δεν νομιζω!!
Και αν ειμαστε 100-200 η' οι 300 αυτοκτονικοι του Λεωνιδα δεν εχει να κανει
Αλλου ειναι λιγωτεροι!!!

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

σταύρο,
είσαι αναρχικός, κουκουλοφόρος μου φαίνεται... ;-))
στη μακρόνησο εκεί που θα πάς(είναι και την μόδας ξανά με το ντοκυμαντέρ που παίζει στους σινεμάδες), έχει ωραίο γήπεδο... δυό βήματα απ'την αθήνα. κράτα και μιά θέση για την Ζωρζίτα!

Vassilis είπε...

Σταύρο δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω η να κλάψω με αυτά που γράφεις :(
θέλω να πιστεύω ότι όλα όσα γίνονται (χμ.. μάλλον ΔΕΝ γίνονται) είναι περισσότερο από ανικανότητα παρά από σκοπιμότητα.
Μίλτο για να πάει ο Σταύρος Μακρόνησο πρέπει κάποιος να τον "δώσει", δεν τους έχω ικανούς να βρουν μόνοι τους τους κουκουλοφόρους. Εδώ σε βίντεο τους έχουν και πάλι δεν τους βρίσκουν !!

Άντε και κατι νέο (και καλό)
Τρίτη παρέλαβα τα νέα ελάσματα W&W N-APEX 42/68. H Bowsport ξεπέρασε τον εαυτό της παράδοση σε 4 εργάσιμες !!!!!!!!!!!!!!
Μετά από μια πρώτη ρύθμιση και 2 προπονήσεις (ΝΑΙ ΣΤΑ 18 ..ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ??) Ιδού οι εντυπωσεις σε σχέση με τα WINNEX 40/68
APEX:ατιλάριστα 39,5 στα δάχτυλα
WINNEΧ:τιλαρισμένα 40,5 στα δάχτυλα
(Μετρημένα με το ίδιο ελατήριο)
Στα 18 με τα APEX δύο γραμμές επάνω στο σκοπευτικό.
Το group εμφανώς πιο κλειστό.
Η αίσθηση .. τα ΑΡΕΧ δείχνουν πιο stiff (όχι δεν εννοώ σκληρά, μάλλον πιο ζωντανά) και πιο γρήγορα ενώ τα WINNEX έδειχναν πιο soft κατά το άνοιγμα.
Στην περιοχή του cliker όμως η διαφορά είναι αισθητή.Αρκετά πιο εύκολα βγαίνω με τα ΑΡΕΧ (ίσως να φταίει η διαφορά της μίας λίβρας)
Η διαφορά στο σκορ... Δεν την λέω γιατί δεν το πιστεύω και εγώ ο ίδιος !!!!!!
Αν τα επαναλάβω και τρίτη φορά θα το πιστεύψω :)

Άντε να κάνουμε και καμιά δουλειά γιατί μεσημέριασε !!!!!!!

σταυρος είπε...

σταύρο,
είσαι αναρχικός, κουκουλοφόρος μου φαίνεται... ;-)

Ναι Μιλτιαδη, αληθινος Μπακουνιν!!

Σταύρο δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω η να κλάψω με αυτά που γράφεις :(

Βασιλη!
Κλαυσιγελως!!!
Ειναι ακομα χειροτερα!!
Πληρης αδιαφορια!!!
Παντα με ολιγη απο σκοπιμοτητα!!

Καλοριζικα τα ελασματα!
Καιρο εχω να παρω κι εγω καινουριο παιχνιδι!
Μονο μια χορδη εφτιαξα και τωρα ειμαι στο στρωσιμο μπας και δουμε κανα αξιοπρεπες αποτελεσμα
Προπονηση μεσα!Δεν εισαι ο μονος!
Γμτ!! τα χωραφια του πατερα μου πεφτουν λιγο μακρια!! χε χε

Koumarianos είπε...

Καλησπέρες !!!
μεγιές τα Ελλάσματα !!!
όσο για το γήπεδο... νομίζω ότι τα είπατε τα περισσότερα...
Υπομονή πάντως δεν λέω γιατί θα γίνω γραφικός....
- " Άρχοντες " των 90μ, από χθες κάτι κάνω... μα τόσσες φορές που θα πάει ψιλοστρώνει...!!!
αλλάξαμε λίγο την τεχνική και ήρθαν.. άντε στον αγώνα να δούμε τι θα κάνουμε...

Καλές γιορτές !!!