16 Οκτ 2011

μίλα βρε! ( η δύναμη του καλαμιού...)

 ούτε μιλάει ούτε λαλάει. αυτά τα συμπτώματα μετέφερε ο βεζίρης για την κατάσταση της κόρης του, στον καραγκιόζη - γιατρό. τα ίδια κάνει και η κοινότητα του τόξου. άρα θέλει τον γιατρό της. έστω και τον καραγκιοζο-γιατρό. εκ των πραγμάτων, έχω αναλάβει αυτόν τον ρόλο. άτυπα. διότι,
ο Αλέκος, ο Θωμάς, η Λίτσα, ο Απόστολος, ο Νίκος, ο Κωνσταντίνος, κάποιος που να "δικαιούται δια να ομιλεί" τέλος πάντων που λέμε νεοελληνιστί, δεν έσωσαν να γράψουν, ως καθ' ύλην αρμόδιοι, ένα φυλλάδιο και να μοιραστεί στους 80τόσους συλλόγους και 300 "αθλητές". χα... 4 τεμάχια ανά σύλλογο. αλλά αυτό είναι ένα άλλο πονεμένο σημείο. να γίνει αυτό το συμπύκνωμα εμπειρίας, ένα PDF βρε αδερφέ! είναι και οικολογικότερο. στης Εφοτ τη σίτα ας πούμε. ένας "οδικός" χάρτης. δυό υποδείξεις. τρείς οδηγείες. να το 'χουν τυφλοσούρτη οι "μικροί" προπονητές και οι αρχάριοι. να τόχουν κάτω απ'το μαξιλάρι τους, τα καμμένα με το τόξο πιτσιρίκια. να ξέρουν τι έχουν μπροστά τους. πως γίνεται η δουλειά. που πρέπει να κάνουν υπομονή. που πρέπει να βάλουν πλάτη, που να τρέξουν. όλοι φίλοι, αλλά την όποια γνώση, ζηλότυπα στο σύλλογό μας. και αν !
έτσι εγώ έμεινα στο: πράξη - λάθος - σωστό, στα forum του internet και στα ξενόγλωσσα βιβλία. και δεν έχω ούτε lower. τι διαβάζω και τι καταλαβαίνω, ας μην το συζητήσουμε... μιλάει η πράξη! και ότι προκύψει από μεταξύ μας κουβέντες, τυχαία, αποσπασματικά, ασύνδετα.

σ'αυτό το μοτίβο, τυχαία, αποσπασματικά, ασύνδετα, ανάλογα με τα ερεθίσματα, θα συνεχίσω να μεταφέρω την όποια γνώση "κατακτώ", σέ συνέχειες, όσο οι κατά τεκμήριο αρμόδιοι, δεν καταδέχονται να απευθυνθούν στο λαό τους. έτσι φτάσαμε να έχουμε στα ελληνικά την βασική ρύθμιση και τον βασικό ρυθμό. από έναν μονόφθαλμο...

με αφορμή λοιπόν, τον φίλο Παύλο Κούλη ( έχω ανεβάσει λίμπρες 45# και έχω ένα θέμα με τον κλίκερ), παίρνω πάσα και συνεχίζω παρακάτω.

"Παυλούκο! αν δεν ρίχνεις κάθε μέρα 2 -3 ώρες, σου συστήνω να τις κατεβάσεις τις λίβρες... δεν θα σε βοηθήσουν να εγκαταστήσεις καλή - σωστή τεχνική, μάλλον θα σε εμποδίσουν. όταν αποκτήσεις την καλύτερη τεχνική που μπορείς και σου κόφτει να στήσεις, τότε δοκίμασε ταχύτερο τόξο και βαρύτερο βέλος..."

με 5μηνη απραξία, κάτι προπονήσεις- παιδική χαρά- χαράματα και όποτε, δεν πιάνονται, στάθηκα απέναντι από ένα ρολόϊ και είδα με το ζόρι να κρατώ τις 46# συνήθεις λίβρες μου, για 45 δεύτερα, απ' τα δε 20" ζορισμένος. δεν θα ξεκινησω είπα φέτος με 46 και 48 και 50 λίβρες. σε μιά κρίση ευστροφίας, που ακολουθεί τις ηλιακές κυλίδες με 10χρονη περιοδικότητα, άφησα στην άκρη το βαρύ τόξο. έκανα την σωστή για την περίπτωση κίνηση.
άφησα πίσω προκαταλήψεις ετών και αγόρασα ελάσματα β' χέρι long 36#, ακριβώς όπως ξεκίνησα πριν 10 χρόνια. 41# στα δάχτυλα. και μιά δωδεκάδα φτηνά βέλη, αφού όλα τ'άλλα πέφτανε "σκληρά". και άρχισα από την αρχή το φιδάκι.  κεντράρισμα, σετάρισμα, άφτερα, nock-point, ελατήριο και κατόπιν όγκο δουλειάς. και άλλη. και βλέπουμε...

και είδα το πλεονέκτημα του 
να μην πολεμάς το τόξο - εργαλείο, αλλά να δουλεύεις Με αυτό.   
είδα το τόξο να εξαφανίζεται.

και να μένει η βούληση για τελειότητα. για δημιουργία. για αποχρώσεις. για λεπτοδουλειά. για κατανόηση. για τακτοποίηση. για ώρες που δεν φτάνουν. για θεμέλια. για χτίσιμο. για πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν απ'τα πρώτα βήματα.

μη βιάζεσαι! για γκάζια, αν το θέλεις πολύ, πάρε με 300 ευρώ ένα flatbow 60-80# και μιά χούφτα βαριά αλουμινένια βέλη και δώστου να καταλάβει. μιλάμε για αληθινό γκάζι. κινητική ενέργεια να τρομάζεις! να σπάει κόκαλα! και όλα αυτά από 500γραμμάρια ξύλου! άλλη ομορφιά.
αλλά για σπουδή, πάρε ένα ούτε πολύ εύκολο, ούτε πολύ δύσκολο. μόνο σχεδόν εύκολο και ελαφρύ. να μπορείς αν χρειαστεί, να τοξεύεις Όλη την μέρα, χωρίς να πέφτει η ποιότητα της βολής. 1.000 σωστά βέλη. ίσως χωρίς προέκταση, ίσως και χωρίς πλαϊνά αντίβαρα για όσο διάστημα χρειαστεί.  να χάνεται μες το χέρι σου. έτσι θα καταλάβεις το σημείο πίεσης της λαβής, Ακριβώς όμως. το μοίρασμα της πίεσης στα δάχτυλα απ' την χορδή. Ακριβώς όμως. το κλικ Μόνο με πλάτη και στην ώρα του. το follow-through αβίαστο. κλπκλπ δουλεύοντας και κλείνοντας θέματα, θα έρθει και η ώρα να κάνεις-κάνουμε και ένα αγώνα  στοιχειωδώς Ακριβώς! χωρίς την γελοιότητα του, βέλη στον δίπλα στόχο, ας πούμε... και μην σου φαίνεται άτοπο. όταν πολεμάς το τόξο, το μυαλό δεν είναι καθαρό και γίνονται όλα αυτά τα "ατυχήματα"!

καλές βολές Παύλε! καλές βολές σύντροφοι!

υγ. α ρε τι τραβάμε και εμείς οι τοξότες... :))

7 σχόλια:

Μαρία είπε...

Τι να πουν και οι χορεύτριες.

σταυρος είπε...

......αν περιμενεις να χιονισει για να δεις ασπρη μερα....!!!!

Καποτε ρωτησα απο περιεργεια ενα ξαδερφο "αθλητη"του μπιλιαρδου:
Πως παιζεται αυτο το ρημαδι ξαδερφε;;

"Αμα θας να μαθεις σκασε μερικα πεντοχιλιαρα"

Ηταν η απαντηση

...και μιας και η ερωτηση ηταν απλα απο περιεργεια τον στραβοκοιταξα χαμογελασα και το ξεχασα!!!

Στα δικα μας τωρα.
Αφου οι προφητες δεν γραψανε ακομα τις πλακες σαν το Μωυση κανω κι εγω και πολλοι αλλοι οτι κι εσυ!!
Ισως να εχει πιο πολλη πλακα ετσι.
Το σκεφτηκες αυτο;;

Μέλτος είπε...

τι να πουν και οι χορευτές Μαρία;

Σταύρο, έτσι είναι... όπως και νάχει το διασκεδάζω. ε είναι το χόμπι μας!

Κουλης Παυλος είπε...

Μίλτο επί 7 χρονιά προσπαθώ να αποκτώ τοξευτική γνώση
Σαν τον ζητιάνο από τον έναν και από τον άλλο.
< Στην Ελλάδα λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν!>
Ωστόσο στο ταξίδι αυτό μαζί με το τόξο μαθαίνω και αλλά
Πράγματα και αυτό είναι που με κάνει να συνεχίζω να αναζητώ την γνώση
όπως κάνω πάντα σε όλοι μου την ζωή .
Το ταξίδι μου τώρα συνεχίζεται με διαφορετικές σκέψεις
Μέσα σε ένα εχθρικό χώρο προβλημάτων που σίγουρα προηγούνται
Από το αγαπημένο μου τόξο.
Φέτος λοιπόν πειραματίζομαι με διάφορα νεταρίσματα
Έτσι για να ξεφεύγω από την καθημερινότητα!
Το τόξο που θα ρίχνω το χειμώνα όμως είναι 36# στο χέρι 38#
Νεταρισμένο τέλεια περιμένοντας εμένα και…….. το μυαλό μου!!!!
Μου αρκεί ότι κάνω να το κάνω σωστά με γνώση !!!
Και φυσικά μου αρκεί που κάθε φορά που πιάνω το τόξο μου
Βρίσκομαι κάπου στο χώρο-χρόνο με ρυθμό και τεμπο αλέγκρο!!!!!!!

Απόστολος είπε...

Αυτά που ζητάς Μίλτο υπερβαίνουν κατά πολύ την Ελληνική πραγματικότητα.

Βασικές οδηγίες υπάρχουν σε μορφή pdf στο διαδίκτυο, υπάρχουν άπειρα site και forum με "οδηγίες", για το youtube ας μην μιλήσουμε καλύτερα γιατί ό κάθε πονεμένος ανεβάζει ότι του κατέβει (όχι δεν μιλάω για τα συλλεκτικά δικά σου βίντεο), και όσο για βιβλία να φάνε και οι κότες. Υπάρχει τόση πολύ πληροφόρηση που χάνεσαι και δεν ξέρεις τι να πρωτοπιστέψεις και τι να πρωτοκάνεις.

Αλλά αυτό που ζητάς είναι οδηγίες προπονητικής.
Η πρόπονητική όμως είναι καθαρά διμερής σχέση μεταξύ αθλητή και προπονητή. Οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του καθένα δύσκολα χωράνε σε ένα pdf.

Για να μη το ξεχειλώσω συνοψίζω λέγοντας :
Οδηγίες για τα βασικά υπάρχουν, δεν υπάρχουν στα Ελληνικά. Το κρατάω και θα δρομολογηθεί...
Οδηγίες για τα ειδικά υπάρχουν και λέγονται "προπονητής".

Υπάρχουν αρκετοί που αυτά που ξέρουν τα κρατάνε "επτασφράγιστα" μυστικά (λες και υπάρχουν μυστικά) και κάποιοι που όσα κέρδισαν με την ενασχόληση τους με την τοξοβολία τα μοιράζονται. Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε...

Όποιος ή όποια από τους αναγνώστες σου (για σένα δεν το συζητάμε...) έχει ανάγκη οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια στα μέτρα του εφικτού, είμαι διαθέσιμος και θα χαρώ να βοηθήσω όπου μπορώ.

Απόστολος είπε...

"...τα καμμένα με το τόξο πιτσιρίκια."

6 λέξεις που με έχουν κάνει να χάσω τον ύπνο μου. Το σκέφτομαι και το ξανασκέφτομαι συνεχώς.

Μίλτο, όποιο "πιτσιρίκι" χωράει στην παραπάνω πρόταση και δεν έχει την βοήθεια που χρειάζεται, μακάρι να με βρεί...

Μέλτος είπε...

Απόστολε, δίκιο έχεις. το ένα φέρνει τ' άλλο. 70 (ΟΑ) νέοι τοξότες, άλλοι πήραν το χρίσμα του αθλητή τοξοβολίας, άλλοι προσπάθησαν να πιάσουν το "όριο" την Κυριακή που πέρασε. οι περισσότεροι είναι χωρίς κανένα προσανατολισμό και βοήθεια. νομίζω πως είναι καιρός, για μιά ελληνική έκδοση-εκδοχή. όχι τόσο στο πως να βάλει κάποιος τα χέρια του και τα πόδια του, αλλά να, όπως τα λες και στο τελευταίο άρθο σου, τι μπορεί να κάνει κάποιος ανάλογα με το τι μπορεί η θέλει να δώσει. πόσο διτεθημένος είναι να "σκαλίσει" ξαναστήσει τον χαρακτήρα του. τι έχει μπροστά του κλπκλπ είμαι σίγουρος, πως καθώς πια ενηλικιώνεται η τοξοβολία μας, θα αρχίσουν να φυτρώνουν και τέτοιες προσπάθειες... οι παλιοί και γνώστες έχουν τον πρώτο λόγο.

νάσαι καλά, και καλό δρόμο στην καλή δουλειά που κάνεις. αν είπα και καμιά κουβέντα παραπάνω, μην παρεξηγείς, οι προθέσεις μου είναι "καλές" :))